Kaj pomeni koda napak OBD-II p0128

Koda napake P0128 – vodič po korakih za diagnosticiranje in odpravo

Pomen kode napake P0128 – Temperatura hladilne tekočine pod regulacijsko temperaturo termostata
P0128
Poiščite svojo kodo napake

P0128: pomen, vzroki, popravila

Pomen napake P0128

Napaka P0128 pomeni, da je temperatura hladilne tekočine pod regulacijsko temperaturo termostata. To pomeni, da se hladilna tekočina motorja ne segreje dovolj hitro, kar ima za posledico, da delovna temperatura motorja ni dosežena v določenem času. Elektronska krmilna enota motorja ta nenavadni temperaturni odčitek določi na podlagi temperature okolice.

Vzroki napake P0128

 • Težave s termostatom hladilne tekočine motorja – zataknjen, pušča ali pa se prezgodaj odpre (najpogostejši vzrok);
 • Poškodovan senzor temperature hladilne tekočine motorja ali napeljava, povezana s senzorjem;
 • Nizek nivo hladilne tekočine motorja;
 • Poškodovan ventilator za hlajenje motorja;
 • Poškodovan senzor temperature dovodnega zraka.
Simptomi napake P0128

Dobro je vedeti, da poleg prižiga lučke za motor verjetno ne boste opazili težav pri vožnji. Obstaja pa možnost, da boste opazili simptome, kot so daljši čas, potreben za ogrevanje motorja, in padec temperature motorja pri vožnji z višjimi hitrostmi. Ostali mogoči simptomi so še višji prosti tek od običajnega, zmanjšana ekonomičnost porabe goriva in nizko vrednost merilnika temperature. Grelnik lahko tudi ni dovolj vroč zaradi nizke temperature hladilne tekočine v motorju.

Možnosti za odpravo napake P0128

Skenirajte vozilo in preverite, ali je P0128 edina prisotna koda. Če so prisotne druge kode, jih je treba odpraviti najprej. Preverite nivo in stanje hladilne tekočine. Če je preveč rje in je njeno stanje slabo, lahko to zamaši hladilni sistem ali povzroči zatikanje termostata. V tem primeru izplahnite hladilni sistem in zamenjajte hladilno tekočino. Če je nivo hladilne tekočine nizek, jo dolijte in preverite, ali pušča. Senzor temperature hladilne tekočine lahko preverite z multimetrom. Odčitek ohmov se bo spreminjal s temperaturo. Če se ne spreminja s temperaturo, ga zamenjajte ali popravite njegovo napeljavo, če je ta poškodovana. Najpogostejši vzrok za napako P0128 je, da je termostat hladilne tekočine zataknjen. Preprost način za diagnosticiranje tega je, da otipate cev hladilnika in spremljate, kako vroča je temperatura hladilne tekočine, ko začne teči skozi cev hladilnika. Pri tem morate biti zelo previdni, saj se lahko opečete. Cev mora biti komajda topla, dokler se termostat ne odpre. Ko se termostat odpre, mora vroča hladilna tekočina začeti teči in hitro segreti cev hladilnika. Če se cev segreva počasi, je termostat zataknjen ali se odpira prezgodaj in ga je treba zamenjati. Zamenjajte termostat skupaj z novimi tesnili in hladilno tekočino. Izpustite zrak iz hladilnega sistema. Opravite testno vožnjo in spremljajte temperaturo hladilne tekočine. Bodite pozorni na morebitna puščanja.

Pogosto zastavljena vprašanja:

Kaj pomeni napaka P0128?


Napaka P0128 pomeni, da je temperatura hladilne tekočine pod regulacijsko temperaturo termostata.

Kaj povzroči napako P0128?


V večini primerov jo povzroči okvarjen oz. zataknjen termostat hladilne tekočine motorja. Preden zamenjate termostat, je dobro pregledati tudi naslednje dele, ki bi lahko bili vzrok težave: senzor temperature dovodnega zraka, senzor temperature hladilne tekočine motorja in njegovo napeljavo in ventilator hlajenja.

Kako izbrisati/odpraviti napako P0128?


S skenerjem skenirajte vse kode napak in jih izbrišite. Opravite testno vožnjo, da vidite, ali se bodo zopet pojavile. Če to ne odpravi težave, preverite kakovost in nivo hladilne tekočine in jo po potrebi dolijte. Preverite pravilno delovanje ventilatorja. Po potrebi ga zamenjajte. Preverite pravilno delovanje senzorja temperature hladilne tekočine motorja, po potrebi ga zamenjajte. Preverite pravilno delovanje senzorja temperature dovodnega zraka in ga po potrebi ga zamenjajte. Če omenjene komponente delujejo pravilno, zamenjajte termostat.

Ali lahko napaka P0128 izgine sama od sebe?


Nekatere kode, po navadi tiste, ki nakazujejo na manjšo okvaro, izginejo same od sebe, ko je vzrok napake odpravljen. Kode napake, ki so posledica večje okvare, bodo ostale prisotne, dokler niso izbrisane ročno z optičnim bralnikom OBD2. Lahko bo potrebno prevoziti določeno število ciklov (od 10 do 20) in kilometrov, da bo koda napake po odpravljeni težavi izbrisana. Cikel vozila pomeni, da vozilo zaženete in vozite, dokler se ne segreje, nato pa ga ugasnete. Nekatere kode pa je nemogoče izbrisati in ostanejo. To je odvisno tudi od vozila samega.

Ali lahko vozim s P0128?


Ja, saj ne gre za zelo resno kodo napake. Termostati so običajno zasnovani tako, da ob okvari ostanejo odprti in omogočajo popoln pretok hladilne tekočine, ki varuje motor.

Koliko stane odprava napake P0128?


Cena popravila je odvisna od vzroka težave in od dela, ki ga je potrebno zamenjati. Nov termostat hladilne tekočine stane približno 100–200 EUR, senzor temperature hladilne tekočine pa okoli 20 EUR.

Avtomobili, pri katerih se koda napake P0128 najpogosteje pojavi

Koda napake P0128 – Temperatura hladilne tekočine pod regulacijsko temperaturo termostata se lahko pojavi pri katerem koli avtomobilu, vendar je najpogosteje prisotna pri naslednjih avtomobilih:

 • Opel: Astra

Če se na tvojem avtomobilu pojavi koda P0128, se prepričaj, da je diagnostika izvedena pravilno in da je napaka še vedno relevantna. Preveri simptome, povezane s težavo, in preuči možnosti za njeno odpravo.

Kaj storiti, če se pojavi koda napake p 0128

Najbolj gledani videi popravil avtomobilov

 • Napaka p0128: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati prednji kolesni ležaji na VW GOLF 4 [VODIČ]
 • Napaka p0128: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati žarnice za osvetlitev registrske tablice na RENAULT SCENIC 2 [VODIČ]
 • Napaka p0128: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati zadnji amortizer na BMW 3 (E46) [VODIČ AUTODOC]
 • Napaka p0128: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Vodič: Kako zamenjati prednji kolesni ležaji na OPEL ASTRA G
 • Napaka p0128: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati prednji kolesni ležaji na AUDI A4 B6 [VODIČ]
 • Napaka p0128: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati filter goriva na CITROEN XSARA PICASSO (N68) [VODIČ AUTODOC]
 • Napaka p0128: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati filter goriva na PEUGEOT 206 1 (2D) [VODIČ AUTODOC]
 • Napaka p0128: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati zadnji kolesni ležaji na FORD MONDEO 3 [VODIČ]
Si želite prejeti več uporabnih informacij?

Postavljajte vprašanja ali pa delite svoje izkušnje s popravili na avtomobilskem forumu. Naročite se na posodobitve, da ne boste zamudili novih vodnikov.

Vse, kar morate vedeti o kodi P0128
Nasveti od AUTODOC CLUB
Poglejte več
 • Triki za kodo P0128
  Kako zagnati avtomobil po dolgem obdobju mirovanja | AUTODOC nasveti
 • Hitre odprave kode OBD2 p0128
  8 slabih voznih navad | AUTODOC nasveti
 • Najpogostejši vzroki za kodo p 0128
  Test primerjave hladilnih tekočin | AUTODOC
 • Nasvet, kaj storiti v primeru napake P0128
  Kako zamenjati zatič kolesa | AUTODOC nasveti
Namesti AUTODOC CLUB aplikacijo!
Upravitelj vaših osebnih stroškov avtomobila, nasveti za vzdrževanje, opomniki o prihodnjih terminih in servisnih intervalih, DIY navodila za popravilo - vse to na vašem telefonu.
Skeniraj QR kodo za AUTODOC CLUB aplikacijo
Skeniraj

Za prenos aplikacije:

 • - skenirajte QR kodo
 • - prenesite iz App Store
 • - prenesite iz Google Play
Autodoc CLUB App icon
Vaš profil je vaš osebni pomočnik

Lahko sledi stroškom avta, ohrani vpise avta in urnik menjave ter shrani priljubljene materiale, opombe in dokumente.