Kaj pomeni koda napak OBD-II p0420

Koda napake P0420 – vodič po korakih za diagnosticiranje in odpravo

Pomen kode napake P0420 – Učinkovitost katalizatorskega sistema pod mejno vrednostjo (niz cilindrov 1)
P0420
Poiščite svojo kodo napake

P0420: pomen, vzroki, popravila

Pomen napake P0420

Napaka P0420 se nanaša na težavo s kakovostjo delovanja katalizatorja, vendar njen vzrok ni vedno katalizator sam. Nepravilno delovanje le-tega ima lahko več vzrokov in je tako npr. povezano s kisikovo sondo ali napako regulacijskega sistema motorja. Če motor sproži to kodo skupaj z drugimi kodami napak, praviloma velja, da težava verjetno ni povezana s katalizatorjem.

Vzroki napake P0420

Simptomi, ki nakazujejo na napako P0420

Pogosto se zgodi, da voznik sploh nima težav pri sami vožnji, ko je prisotna koda napake P0420. Prvi simptom je, da se prižge lučka za motor, vendar le-to lahko sprožijo številni vzroki, zato mora mehanik z diagnostičnim orodjem prebrati kodo in ugotoviti natančen vzrok težave. Drugi simptom je izguba moči motorja, kar v praksi pomeni, da le-ta ne bo deloval tako dobro in mu bo morda primanjkovalo moči za pospeševanje. Tretji simptom je izguba hitrosti vozila, npr. ta lahko zaradi okvare ne bo presegla 65 km/h. Četri simptom diagnostične kode P0420 je lahko vonj po gnilih jajcih, ki prihaja iz izpušne cevi za avto. Ta nastane zaradi napačne količine kisika v katalizatorju, zaradi česar je v rezervoarju goriva presežek žvepla.

Možnosti za odpravo napake P0420

Preverite puščanje izpušnih plinov na izpušnem kolektorju, ceveh in katalizatorju. Po potrebi jih popravite. Z uporabo osciloskopa diagnosticirajte delovanje kisikovih senzorjev. Ker obstaja veliko možnih vzrokov, ki lahko povzročijo kodo PO420, je dobro najprej preveriti (veliko cenejše) kisikove senzorje in druge elemente, preden investirate v nov katalizator. Pomembno je opraviti pravilno diagnozo, da ne boste zapravljali denarja za zamenjavo dragih delov po nepotrebnem. Če je vzrok za kodo napake P0420 druga komponenta (npr. puščajoče šobe za vbrizgavanje goriva), zamenjava kisikovih senzorjev ne bo odpravila težave.

Pogosto zastavljena vprašanja:

Kaj pomeni napaka P0420?


Napaka P0420 pomeni, da je učinkovitost katalizatorskega sistema pod mejno vrednostjo (niz cilindrov 1).

Kaj povzroči napako P0420?


Najpogosteje jo povzroči okvarjen katalizator, kisikova sonda ali puščanje izpušnega sistema, vendar obstajajo številni drugi razlogi zanjo.

Kako izbrisati/odpraviti napako P0420?


Brisanje napake P0420 ni težavno, vendar za to potrebujete dodatno opremo, kot je optični bralnik OBD II. Pomembno je, da odkrijete pravi vzrok težave za nastanek kode. Nadaljnji koraki so odvisni od razloga za nastanek težave, npr. lahko bo potrebno zamenjati oz. popraviti npr. del izpušnega sistema/šobo za vbrizgavanje goriva/temperaturni senzor hladilne tekočine motorja, popraviti težave z vžigom, zamenjati kisikov senzor ali pa katalizator.

Ali lahko napaka P0420 izgine sama od sebe?


Ni nenavadno, da se koda P0420 prikaže, ostane prižgana tudi nekaj dni in nato izgine. Nato se lahko čez nekaj časa zopet ponovi, zato je pomembno, da čim prej ugotovite vzrok težave. Nekatere kode, po navadi tiste, ki nakazujejo na manjšo okvaro, izginejo same od sebe, ko je vzrok napake odpravljen. Kode napake, ki so posledica večje okvare, bodo ostale prisotne, dokler niso izbrisane ročno z optičnim bralnikom OBD2. Lahko bo potrebno prevoziti določeno število ciklov (od 10 do 20) in kilometrov, da bo koda napake po odpravljeni težavi izbrisana. Cikel vozila pomeni, da vozilo zaženete in vozite, dokler se ne segreje, nato pa ga ugasnete. Nekatere kode pa je nemogoče izbrisati in ostanejo. To je odvisno tudi od vozila samega.

Ali lahko vozim s P0420?


Ja. Ker napaka P0420 navadno ne vpliva na vozne lastnosti vozila in s tem varnost vožnje, se ne šteje za resno ali nevarno za voznika. V izognitev dragim popravilom katalizatorja pa je vseeno pomembno, da se diagnostična koda P0420 čim prej diagnosticira in odpravi.

Koliko stane odprava napake P0420?


Ni točno določene cene za odpravo te vrste napake, saj je njena cena odvisna od razloga za njen pojav in vrste potrebnega popravila. Odprava vakuumskih puščanj lahko npr. stane več kot 100 EUR, nova lambda sonda (kisikov senzor) nekaj sto EUR itd. Ker nov katalizator lahko stane tudi več kot 500 EUR, je pametno, da težavo diagnosticirate čim prej in se tako izgonete dragemu popravilu.

Avtomobili, pri katerih se koda napake P0420 najpogosteje pojavi

Koda napake P0420 – Učinkovitost katalizatorskega sistema pod mejno vrednostjo (niz cilindrov 1) se lahko pojavi pri katerem koli avtomobilu, vendar je najpogosteje prisotna pri naslednjih avtomobilih:

 • Suzuki: Swift
 • Toyota: Corolla, Yaris
 • Honda
 • Ford: Fiesta
 • Peugeot: 208
 • Citroen: C1

Če se na tvojem avtomobilu pojavi koda P0420, se prepričaj, da je diagnostika izvedena pravilno in da je napaka še vedno relevantna. Preveri simptome, povezane s težavo, in preuči možnosti za njeno odpravo.

Kaj storiti, če se pojavi koda napake p 0420

Najbolj gledani videi popravil avtomobilov

 • Napaka p0420: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati prednji kolesni ležaji na VW GOLF 4 [VODIČ]
 • Napaka p0420: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati žarnice za osvetlitev registrske tablice na RENAULT SCENIC 2 [VODIČ]
 • Napaka p0420: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati zadnji amortizer na BMW 3 (E46) [VODIČ AUTODOC]
 • Napaka p0420: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Vodič: Kako zamenjati prednji kolesni ležaji na OPEL ASTRA G
 • Napaka p0420: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati prednji kolesni ležaji na AUDI A4 B6 [VODIČ]
 • Napaka p0420: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati filter goriva na CITROEN XSARA PICASSO (N68) [VODIČ AUTODOC]
 • Napaka p0420: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati filter goriva na PEUGEOT 206 1 (2D) [VODIČ AUTODOC]
 • Napaka p0420: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati zadnji kolesni ležaji na FORD MONDEO 3 [VODIČ]
Si želite prejeti več uporabnih informacij?

Postavljajte vprašanja ali pa delite svoje izkušnje s popravili na avtomobilskem forumu. Naročite se na posodobitve, da ne boste zamudili novih vodnikov.

Vse, kar morate vedeti o kodi P0420
Nasveti od AUTODOC CLUB
Poglejte več
 • Triki za kodo P0420
  Kaj morate preveriti pri kupovanju rabljenega avta | AUTODOC nasveti
 • Hitre odprave kode OBD2 p0420
  5 napak pri čiščenju notranjosti avtomobila | AUTODOC nasveti
 • Najpogostejši vzroki za kodo p 0420
  Stvari, ki jih nikoli ne smete početi z avtomatskim menjalnikom | AUTODOC nasveti
 • Nasvet, kaj storiti v primeru napake P0420
  5 glavnih razlogov, zakaj tvoj avto cvili | AUTODOC nasveti
Namesti AUTODOC CLUB aplikacijo!
Upravitelj vaših osebnih stroškov avtomobila, nasveti za vzdrževanje, opomniki o prihodnjih terminih in servisnih intervalih, DIY navodila za popravilo - vse to na vašem telefonu.
Skeniraj QR kodo za AUTODOC CLUB aplikacijo
Skeniraj

Za prenos aplikacije:

 • - skenirajte QR kodo
 • - prenesite iz App Store
 • - prenesite iz Google Play
Autodoc CLUB App icon
Vaš profil je vaš osebni pomočnik

Lahko sledi stroškom avta, ohrani vpise avta in urnik menjave ter shrani priljubljene materiale, opombe in dokumente.