Kaj pomeni koda napak OBD-II p0102

Koda napake P0102 – vodič po korakih za diagnosticiranje in odpravo

Pomen kode napake P0102 – Nizka napetost vezja za masni ali volumski pretok zraka
P0102
Poiščite svojo kodo napake

P0102: pomen, vzroki, popravila

Pomen napake P0102

Napaka P0102 pomeni, da v vašem vozilu obstaja težava s senzorjem masnega pretoka zraka, ki v krmilno enoto motorja (ECU) prenaša izhodno napetost, ki je nižja od običajne oz. tiste, ki jo ECU zahteva za pravilno delovanje, moč in učinkovitost porabe goriva.

Vzroki napake P0102

 • Omejen pretok zraka od čistilnika zraka do senzorja masnega pretoka zraka, kar je lahko posledica zamašenega zračnega filtra;
 • Ožičenje ali senzor masnega pretoka zraka je lahko preblizu komponent z višjo porabo napetosti, zlasti alternatorjev, žic za vžig itd.
 • Senzor masnega pretoka zraka je lahko umazan ali delno zamašen z ogljikom;
 • Pokvarjen senzor masnega pretoka zraka;
 • Korodirani/poškodovani terminali vezja masnega pretoka zraka.
Simptomi napake P0102

Na armaturni plošči se običajno prikaže kontrolna luč za motor. Motor lahko deluje skoraj normalno, vendar rahlo nepredvidljivo, ima manjšo moč in nedosledno deluje v prostem teku. Vozilo ima lahko prenizko porabo goriva, kar lahko povzroči poškodbe motorja. Pojavi se lahko grobo delovanje motorja ali pa se le-ta težko zažene.

Možnosti za odpravo napake P0102

Kodo preverite s skenerjem. Ponastavite kode napak in opravite test z normalno vožnjo. Če se koda P0102 vrne, je pomembno, da sledite postopku testiranja. Preverite električni priključek masnega pretoka zraka in se prepričajte, da je pravilno pritrjen. Odklopite ga in nato ponovno namestite, da zagotovite svežo električno povezavo in odstranite morebitno korozijo na kontaktih. Temeljito preverite, ali je ožičenje na konektorju raztrgano, poškodovano ali pretrgano. Po potrebi ga popravite ali zamenjajte. Preverite, da ne pušča vakuum na cevi sesalnega razdelilnika za avto in priključkih, zlasti pri starejših avtomobilih. Pojav napake P0102 je lahko tudi posledica umazanega zračnega filtra – po potrebi ga zamenjajte. Vizualno preglejte vso napeljavo in priključke senzorja masnega pretoka zraka in se prepričajte, da so nepoškodovani, da niso strgani, polomljeni, preblizu žicam/ tuljavam za vžig, relejem, motorjem itd. Vizualno preverite, ali v sistemu za dovod zraka ni očitnega uhajanja zraka. Vizualno preverite žice senzorja masnega pretoka zraka in preverite, ali so vidne nečistoče, kot so umazanija, prah, olje itd. Če je zračni filter umazan, ga zamenjajte z novim originalnim zračnim filtrom za motor. Previdno očistite senzor z uporabo čistila v razpršilu. Če ima sistem za dovod zraka mrežico, se prepričajte, da je tudi ta čista. Izguba vakuuma na senzorju lahko sproži kodo napake P0102. Nizka minimalna hitrost zraka skozi odprtino senzorja lahko povzroči, da se P0102 sproži pri prostem teku ali med upočasnjevanjem. Preverite, ali obstajajo vakuumska puščanja. Z orodjem za skeniranje v realnem času spremljajte vrednosti senzorja masnega pretoka zraka, kisikovih senzorjev itd. Zamenjajte komponento, na kateri odkrijete okvaro.

Pogosto zastavljena vprašanja:

Kaj pomeni napaka P0102?


Napaka P0102 pomeni nizko napetost vezja za masni ali volumski pretok zraka.

Kaj povzroči napako P0102?


Poškodovan/umazan/zamašen senzor masnega pretoka zraka ali poškodovani oz. korodirani terminali njegovega vezja. Ena izmed možnosti je tudi umazan oz. zamašen zračni filter.

Kako izbrisati/odpraviti napako P0102?


Izbrišite kodo napake P0102 in s testno vožnjo preverite, ali se lučka ponovno pojavi. Preverite zračni filter in ga po potrebi zamenjajte. Vizualno preglejte vse električne priključke, ožičenje, senzorje, čistilec dovodnega zraka in samo enoto senzorja masnega pretoka zraka. Bodite pozorni na umazanijo. Če ne najdete nobenih napak, z multimetrom preverite odčitke senzorja. S tem testom boste ugotovili, ali je izhodna vrednost senzorja pod zahtevanim območjem ali pa je vzrok za padec napetosti kakšna druga težava.

Ali lahko napaka P0102 izgine sama od sebe?


Nekatere kode, po navadi tiste, ki nakazujejo na manjšo okvaro, izginejo same od sebe, ko je vzrok napake odpravljen. Kode napake, ki so posledica večje okvare, bodo ostale prisotne, dokler niso izbrisane ročno z optičnim bralnikom OBD2. Lahko bo potrebno prevoziti določeno število ciklov (od 10 do 20) in kilometrov, da bo koda napake po odpravljeni težavi izbrisana. Cikel vozila pomeni, da vozilo zaženete in vozite, dokler se ne segreje, nato pa ga ugasnete. Nekatere kode pa je nemogoče izbrisati in ostanejo. To je odvisno tudi od vozila samega.

Ali lahko vozim z napako P0102?


Ja. Koda P0102 ne predstavlja resne nevarnosti za voznika ali vozilo in ne povzroča težav pri vožnji. Da pa bi preprečili nadaljnjo škoda na vozilu, je najbolje, da mehanik vozilo pregleda ob prvi priložnosti.

Koliko stane odprava kode napake P0102?


Nastanejo lahko stroški z zamenjavo zračnega filtra (nekaj deset EUR) ali pa z nakup merilnika masnega pretoka zraka (200–300 EUR).

Avtomobili, pri katerih se koda napake P0102 najpogosteje pojavi

Koda napake P0102 – Nizka napetost vezja za masni ali volumski pretok zraka se lahko pojavi pri katerem koli avtomobilu, vendar je najpogosteje prisotna pri naslednjih avtomobilih:

 • Nissan

Če se na tvojem avtomobilu pojavi koda P0102, se prepričaj, da je diagnostika izvedena pravilno in da je napaka še vedno relevantna. Preveri simptome, povezane s težavo, in preuči možnosti za njeno odpravo.

Kaj storiti, če se pojavi koda napake p 0102

Najbolj gledani videi popravil avtomobilov

 • Napaka p0102: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati prednji kolesni ležaji na VW GOLF 4 [VODIČ]
 • Napaka p0102: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati žarnice za osvetlitev registrske tablice na RENAULT SCENIC 2 [VODIČ]
 • Napaka p0102: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati zadnji amortizer na BMW 3 (E46) [VODIČ AUTODOC]
 • Napaka p0102: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Vodič: Kako zamenjati prednji kolesni ležaji na OPEL ASTRA G
 • Napaka p0102: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati prednji kolesni ležaji na AUDI A4 B6 [VODIČ]
 • Napaka p0102: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati filter goriva na CITROEN XSARA PICASSO (N68) [VODIČ AUTODOC]
 • Napaka p0102: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati filter goriva na PEUGEOT 206 1 (2D) [VODIČ AUTODOC]
 • Napaka p0102: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati zadnji kolesni ležaji na FORD MONDEO 3 [VODIČ]
Si želite prejeti več uporabnih informacij?

Postavljajte vprašanja ali pa delite svoje izkušnje s popravili na avtomobilskem forumu. Naročite se na posodobitve, da ne boste zamudili novih vodnikov.

Vse, kar morate vedeti o kodi P0102
Nasveti od AUTODOC CLUB
Poglejte več
 • Triki za kodo P0102
  TOP 8 napak, ki jih delajo lastniki avtomobilov | AUTODOC nasveti
 • Hitre odprave kode OBD2 p0102
  5 vzrokov za okvaro turbopolnilnika | Nasveti AUTODOC
 • Najpogostejši vzroki za kodo p 0102
  Kaj storiti, če se prižge lučka za zračne blazine | AUTODOC nasveti
 • Nasvet, kaj storiti v primeru napake P0102
  TOP 5 napak pri menjavi amortizerjev | AUTODOC nasveti
Namesti AUTODOC CLUB aplikacijo!
Upravitelj vaših osebnih stroškov avtomobila, nasveti za vzdrževanje, opomniki o prihodnjih terminih in servisnih intervalih, DIY navodila za popravilo - vse to na vašem telefonu.
Skeniraj QR kodo za AUTODOC CLUB aplikacijo
Skeniraj

Za prenos aplikacije:

 • - skenirajte QR kodo
 • - prenesite iz App Store
 • - prenesite iz Google Play
Autodoc CLUB App icon
Vaš profil je vaš osebni pomočnik

Lahko sledi stroškom avta, ohrani vpise avta in urnik menjave ter shrani priljubljene materiale, opombe in dokumente.