Kaj pomeni koda napak OBD-II p0335

Koda napake P0335 – vodič po korakih za diagnosticiranje in odpravo

Pomen kode napake P0335 – Okvara vezja pozicijskega senzorja A ročične gredi
P0335
Poiščite svojo kodo napake

P0335: pomen, vzroki, popravila

Pomen napake P0335

Napaka P0335 pomeni okvaro vezja pozicijskega senzorja ročične gredi. Sproži se, ko krmilna enota motorja (ECU) ne zazna pravilnega delovanja pozicijskega senzorja ročične gredi. Pozicijski senzor ročične gredi namreč meri položaj ročične gredi in te informacije posreduje ECU-ju. Odvisno od vozila, ECU uporablja te informacije za pravilno nastavitev časa vžiga, pri nekaterih sistemih pa le za zaznavanje napačnega vžiga in ne nadzorujejo trenutka vžiga. Namen pozicijskega senzorja ročične gredi je merjenje hitrosti vrtenja in natančnega položaja ročične gredi motorja.

Vzroki napake P0335

Simptomi napake P0335

Kontrolna lučka motorja se lahko prižge šele, ko se simptomi pojavijo večkrat. Nekatera vozila s kodo P0335 se morda zaradi odpovedi motorja sploh ne bodo zagnala ali pa jih bo težko zagnati, v drugih primerih pa bo vozilo slabo delovalo zaradi pomanjkanja moči motorja. Vozilo lahko obstane, se obotavlja in ima slabši izkoristek goriva od običajnega.

Možnosti za odpravo napake P0335

Z orodjem za skeniranje preverite, ali obrati med delovanjem motorja delujejo. Če ne najdete težave, vizualno preglejte senzor ročične gredi, ožičenje in priključke ter preverite, ali so na ožičenju vidni znaki poškodb ali obrabe. Preverite, ali sta magnetno uporni obroč ročične gredi in zobati jermen (oz. krmilna veriga) poškodovana. Po potrebi ju zamenjajte ali popravite. Če ne opazite nobenih poškodb, odstranite pozicijski senzor ročične gredi in preglejte, da na njem ni kovinskih ostružkov ali drugih poškodb. Če so poškodbe resne, ga je treba zamenjati. Žice pozicijskega senzorja ročične gredi preizkusite z digitalnim multimetrom, ki je nastavljen na enosmerno napetost na nizkem območju. Preizkusite vsako žico, da odčitate referenčno napetost 1,5 volta. Če se žica ne ujema s temi odčitki, je okvarjena in jo je treba zamenjati. Če je ožičenje v redu, z multimetrom preizkusite pozicijski senzor ročične gredi. V priročniku za popravila vašega avtomobila preberite, kateri odčitki so zadostni. Če je odčitek v okviru specifikacij vozila, senzorja ročične gredi ni treba zamenjati. V nasprotnem primeru ga bo treba zamenjati. Če s temi ukrepi težave ne odpravite, ima vaše vozilo morda resnejše električne ali mehanske težave, ki jih bo moral odpraviti mehanik.

Pogosto zastavljena vprašanja:

Kaj pomeni napaka P0335?


Napaka P0335 pomeni okvaro vezja pozicijskega senzorja A ročične gredi.

Kaj povzroči napako P0335?


Največkrat jo povzroči okvara pozicijskega senzorja ročične gredi ali njegovi poškodovani priključki oz. napeljava.

Kako izbrisati/odpraviti napako P0335?


S skenerjem skenirajte vse kode napak in jih izbrišite. Opravite testno vožnjo, da vidite, ali se bodo zopet pojavile. Če to ne odpravi težave, opravite vizualni pregled pozicijskega senzorja ročične gredi in njegove napeljave. Z orodjem za skeniranje je potrebno pregledati odčitke pozicijskega senzorja ročične gredi in signal obratov na minuto. Če sta oba indikatorja v optimalnem območju, je potrebno testirati ožičenje. Zadnja možnost je testiranje delovanja elektronske krmilne enote.

Ali lahko napaka P0335 izgine sama od sebe?


Nekatere kode, po navadi tiste, ki nakazujejo na manjšo okvaro, izginejo same od sebe, ko je vzrok napake odpravljen. Kode napake, ki so posledica večje okvare, bodo ostale prisotne, dokler niso izbrisane ročno z optičnim bralnikom OBD2. Lahko bo potrebno prevoziti določeno število ciklov (od 10 do 20) in kilometrov, da bo koda napake po odpravljeni težavi izbrisana. Cikel vozila pomeni, da vozilo zaženete in vozite, dokler se ne segreje, nato pa ga ugasnete. Nekatere kode pa je nemogoče izbrisati in ostanejo. To je odvisno tudi od vozila samega.

Ali lahko vozim s P0335?


Diagnostična koda P0335 lahko kaže na nekatere resne mehanske okvare ali električne težave v motorju. Če so prisotne težave z voznimi lastnostmi, vozila ne smete voziti, dokler niso odpravljene. Pri nekaterih vozilih lahko motor začne slabo delovati, nato ugasne in se ne zažene več. V vsakem primeru je treba opraviti diagnostiko, da se prepreči nadaljnja škoda na vozilu.

Koliko stane odprava napake P0335?


Cena popravila je odvisna od vzroka težave in od dela, ki ga je potrebno zamenjati. Nov pozicijski senzor ročične gred stane približno nekaj deset EUR, zobati jermen prav tako.

Avtomobili, pri katerih se koda napake P0335 najpogosteje pojavi

Koda napake P0335 – Okvara vezja pozicijskega senzorja A ročične gredi se lahko pojavi pri katerem koli avtomobilu, vendar je najpogosteje prisotna pri naslednjih avtomobilih:

 • Nissan: Almera
 • Fiat: Doblo
 • Opel
 • BMW
 • Mazda
 • Alfa: Romeo, Romeo 156

Če se na tvojem avtomobilu pojavi koda P0335, se prepričaj, da je diagnostika izvedena pravilno in da je napaka še vedno relevantna. Preveri simptome, povezane s težavo, in preuči možnosti za njeno odpravo.

Kaj storiti, če se pojavi koda napake p 0335

Najbolj gledani videi popravil avtomobilov

 • Napaka p0335: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati prednji kolesni ležaji na VW GOLF 4 [VODIČ]
 • Napaka p0335: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati žarnice za osvetlitev registrske tablice na RENAULT SCENIC 2 [VODIČ]
 • Napaka p0335: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati zadnji amortizer na BMW 3 (E46) [VODIČ AUTODOC]
 • Napaka p0335: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Vodič: Kako zamenjati prednji kolesni ležaji na OPEL ASTRA G
 • Napaka p0335: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati prednji kolesni ležaji na AUDI A4 B6 [VODIČ]
 • Napaka p0335: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati filter goriva na CITROEN XSARA PICASSO (N68) [VODIČ AUTODOC]
 • Napaka p0335: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati filter goriva na PEUGEOT 206 1 (2D) [VODIČ AUTODOC]
 • Napaka p0335: diagnoza po korakih in vodič za popravila
  Kako zamenjati zadnji kolesni ležaji na FORD MONDEO 3 [VODIČ]
Si želite prejeti več uporabnih informacij?

Postavljajte vprašanja ali pa delite svoje izkušnje s popravili na avtomobilskem forumu. Naročite se na posodobitve, da ne boste zamudili novih vodnikov.

Vse, kar morate vedeti o kodi P0335
Nasveti od AUTODOC CLUB
Poglejte več
 • Triki za kodo P0335
  Samostojno popravilo zaganjalnika | AUTODOC nasveti
 • Hitre odprave kode OBD2 p0335
  5 najpogostejših napak pri popravljanju zavor | AUTODOC nasveti
 • Najpogostejši vzroki za kodo p 0335
  5 pogostih napak pri pranju avtomobila | AUTODOC nasveti
 • Nasvet, kaj storiti v primeru napake P0335
  Kako zagnati avtomobil po dolgem obdobju mirovanja | AUTODOC nasveti
Namesti AUTODOC CLUB aplikacijo!
Upravitelj vaših osebnih stroškov avtomobila, nasveti za vzdrževanje, opomniki o prihodnjih terminih in servisnih intervalih, DIY navodila za popravilo - vse to na vašem telefonu.
Skeniraj QR kodo za AUTODOC CLUB aplikacijo
Skeniraj

Za prenos aplikacije:

 • - skenirajte QR kodo
 • - prenesite iz App Store
 • - prenesite iz Google Play
Autodoc CLUB App icon
Vaš profil je vaš osebni pomočnik

Lahko sledi stroškom avta, ohrani vpise avta in urnik menjave ter shrani priljubljene materiale, opombe in dokumente.