Olje menjalnika zamenjajte sami

Sami zamenjajte Olje menjalnika - navodila in video vodiči

Uporabni vodniki in nasveti za zamenjavo Olje menjalnika
Znamka
Model
Kategorija avtomobilskih delov

Zamenjava Olje menjalnika: vodniki s koraki

Tukaj najdeš koristne vodnike in nasvete za zamenjavo delov iz kategorije Olje menjalnika pri priljubljenih modelih avtomobilov. Upoštevanje strokovnih priporočil naših strokovnjakov ti bo pomagalo samostojno zamenjati del iz kategorije Olje menjalnika. Izberi svoj avto v izbirniku in prenesi brezplačne priročnike in videe.
zamenjavo Olje menjalnika: video vadnice

Najbolj ogledani video vodiči za avtomobilska popravila

 • Menjava Olje za diferencial naredi sam - video na spletu
  Kako zamenjati olje menjalnika na OPEL ASTRA G CC (F48, F08) [VODIČ AUTODOC]
 • Vgradnja Olje za diferencial sami video navodila na SKODA FABIA
  Kako zamenjati olje menjalnika na SKODA FABIA 1 (6Y5) [VODIČ AUTODOC]
 • Kako in kdaj zamenjati Olje za diferencial VW TRANSPORTER IV Bus (70XB, 70XC, 7DB, 7DW): video navodila
  Kako zamenjati olje menjalnika na VW TRANSPORTER 4 (T4) [VODIČ AUTODOC]
Si želite prejeti več uporabnih informacij?

Postavljajte vprašanja ali pa delite svoje izkušnje s popravili na avtomobilskem forumu. Naročite se na posodobitve, da ne boste zamudili novih vodnikov.

Menjava Olje menjalnika - vodnik za najboljšo prakso

Video navodila za zamenjavo Olje menjalnika - AUTODOC CLUB seznam predvajanja

 • Sami zamenjajte Olje menjalnika - brezplačni izobraževalni video
  Play all playlists
  Vodič za zamenjavo olje menjalnika | Video vodič po korakih
Olje menjalnika priročnik za odpravljanje težav naredi sam
Nasveti za vzdrževanje avtomobila
 • Olje za diferencial zamenjava in še veliko več - brezplačni video nasveti
  Kako podaljšati življenjsko dobo vašega motorja I AUTODOC nasveti
 • Olje za diferencial triki za menjavo
  Kako pripraviti vaš avtomobil na dolgo potovanje I AUTODOC nasveti I 1. del
 • Triki za vzdrževanje Olje za diferencial
  Kontrola zaganjalnika, brez da bi ga odstranili | AUTODOC nasveti
 • Nasveti za servisiranje Olje za diferencial
  Kako popraviti svoj avto s pomočjo AUTODOC CLUBA
Namesti AUTODOC CLUB aplikacijo!
Upravitelj vaših osebnih stroškov avtomobila, nasveti za vzdrževanje, opomniki o prihodnjih terminih in servisnih intervalih, DIY navodila za popravilo - vse to na vašem telefonu.
Navodila za Olje menjalnika zamenjavo - skeniraj QR kodo
Skeniraj

Za prenos aplikacije:

 • - skenirajte QR kodo
 • - prenesite iz App Store
 • - prenesite iz Google Play
Autodoc CLUB App icon
Vaš profil je vaš osebni pomočnik

Lahko sledi stroškom avta, ohrani vpise avta in urnik menjave ter shrani priljubljene materiale, opombe in dokumente.

Pogosta vprašanja o menjavi olja menjalnika

Kaj dela olje menjalnika?

Glavna naloga olja, ki se uporablja v ročnih menjalnikih, razdelilnih gonilih in diferencialih je mazanje premičnih delov teh mehanizmov. Ščitijo stične elemente pred abrazivno obrabo in drgnjenjem. Zahvaljujoč mazivu deli drsijo bolj gladko, kar prispeva k učinkovitosti porabe goriva vozila. Poleg tega olje odvaja toploto in produkte obrabe iz tornih parov, medtem ko oljni film na površini komponent preprečuje korozijo.

Olje menjalnika služi enakim nalogam v avtomatskih menjalnikih in se uporablja tudi za prenos navora od vztrajnika motorja do gredi menjalnika.

Kako vem, kdaj je čas za menjavo olja menjalnika?

Priporočljivo je menjati olje menjalnika v ročnih menjalniki v povprečju na vsakih 90.000 do 100.000 km. Olje pol-avtomatskih menjalnikov ima krajšo življenjsko dobo - približno 50.000 do 60.000 km. Če se avtomobil uporablja v hujših pogojih, na primer po terenu, ga boste morda morali zamenjati bolj pogosto. V vsakem primeru interval menjave določa proizvajalec in je naveden v priročniku za lastnike. V avtomatskem menjalniku trzanje pri prestavljanju lahko nakazuje, da je potrebno zamenjati olje menjalnika.

Kaj se zgodi, če ne zamenjam olja menjalnika?

Sčasoma olje menjalnika oksidira, kar slabo vpliva na njegove mazalne in protikorozijske lastnosti. Poleg tega postane umazano s kovinskimi okruški, ki delujejo kot abrazivo in pospešijo obrabo delov. Pogosto vrtenje kolesa v prazno lahko povzroči nalaganje ogljikovih usedlin v njem. Vse to vodi v hitro obrabo elementov menjalnika, zmanjšuje učinkovitost porabe goriva vozila in oteži prestavljanje.

Kakšne barve je olje menjalnika?

Novo olje menjalnika je pogosto rdeče, rumeno ali oranžno. Vendar med delovanjem lahko postane temno rdeče ali rjavo. Temnitev olja menjalnika ne nakazuje vedno njegovo slabo stanje. Če je jasno, brez značilnega vonja po zažganem, vidnih umazanij ali nečistoč, se ga še vedno lahko uporablja. In obratno, motno temno olje z močnim vonjem po zažganem in vidnimi mehanskimi nečistočami, pomeni, da je olje potrebno nemudoma zamenjati, ter tudi nakazuje okvare menjalnika.

Kateri so znaki nizkega nivoja olja menjalnika?

Trzanje pri prestavljanju, vonj po zažganem, drsenje prestav (drsenje tornih elementov menjalnika), tuji zvoki ter tudi zakasnjeno ali nenadno prestavljanje lahko kažejo na nizek nivo olja menjalnika v avtomatskem menjalniku. Pri vozilih s pogonom na zadnja kolesa pri vožnji v klanec ali pri pospeševanju, lahko zrak pride v notranjost oljnih cevi. Posledično se tlak olja zmanjša, povezava z motorjem se prekine in avtomobil se upočasni. Nezadosten nivo olja lahko celo povzroči ustavitev motorja. V nekaterih primerih motor nadaljuje z delovanjem, vendar se avtomobil ne premika.

Nizek nivo olja v ročnih menjalnikih vodi v pokanje, trzanje in vibracije med prestavljanjem.

Preverite nivo olja v ročnih menjalnikih, da se prepričate, da težavo povzroča nizek nivo olja menjalnika. Avtomobili z avtomatskim menjalnikom so običajno opremljeni z merilno palico za ta namen. Na nekaterih vozilih boste morali odviti čep nastavka za dolivanje olja v oljni posodi menjalnika. Čep nastavka za dolivanje olja v avtomobilih z ročnim menjalnikom je lahko nameščen za sprednjim levim kolesom. Oglejte si vaš priročnik za lastnike avtomobilov za bolj podrobna navodila za preverjanje nivoja olja v vašem avtomobilu.

Je olje menjalnika težko zamenjati?

Da, ta postopek je dokaj težaven in v večini primerov zahteva uporabo posebne opreme. Poleg tega je potrebno menjalnik izprati pred dodajanjem svežega olja menjalnika, da bi odstranili ogljikove usedline, ostanke in produkte obrabe na stičnih elementih. Posebni aditivi se uporabijo za to.

Trajanje tega postopka je odvisno od vrste menjave olja: lahko je delno ali v celoti. Prvo pomeni iztakanje le določene količine olja. Delo traja okoli 1 uro in ne zahteva posebnih naprav. Vendar je delna menjava manj učinkovita. Popolna menjava olja zahteva posebno opremo in traja okoli 3 ure.