Kako zagnati avtomobil s praznim akumulatorjem

Kako zagnati avtomobil s praznim akumulatorjem

Veliko voznikov se je soočalo s situacijo, ko je bilo nemogoče zagnati motor zaradi praznega akumulatorja. Do tega pogosto pride, ko je zunaj mraz ali ste na primer pozabili ugasniti zunanje luči ali avto radio. Težava z zagonom vozila se lahko reši tako, da se poveže vaš akumulator na akumulator drugega vozila. Za to potrebujete komplet vžigalnih kablov. V tem članku vam bomo povedali, kako priklopiti vžigalne kable pravilno. Izvedite, kakšno je pravilno zaporedje korakov.

Varnostni ukrepi

 • Prepričajte se, da v bližini, kjer se bo izvajal postopek, ni otrok. Po potrebi jih peljite na varno razdaljo.
 • Pozorno preberite priročnik vozila. Obstajajo modeli, ki se jih ne more zagnati z vžigalnimi kabli.
 • Pri opravljanju dela nosite gumijaste rokavice in zaščitna očala. Ne dotikajte se terminalov in kovinskih delov avtomobilske karoserije z golimi rokami, ko so pod napetostjo.

Katerih vozil ni mogoče zagnati s kabli za vžig

 • Nikoli ne zaženite avtomobila z vžigalnimi kabli z drugim avtomobilom, ki ima napetost na vozilu višjo ali nižjo od vašega vozila. Na primer, če je vaše vozilo opremljeno z 12 V akumulatorjem, ga ne smete povezati z 24 V ali 6 V, da se izognete sunkom napetosti.
 • Ni priporočljivo povezati vozil z bencinskim in dizelskim motorjem, saj imajo njihovi akumulatorji različne zagonske tokove v amperih, zato bo postopek ali neučinkovit ali tveganje za poškodbo elektronskih naprav.
 • Prepovedano je zagnati avtomobil z vžigalnimi kabli z okvaro ožičenja, puščajočim akumulatorjem ali drugimi okvarami. Zato, če se na primer vaš akumulator izprazni zaradi neuspešnih poskusov za zagon motorja, poiščite pomoč strokovnjakov.
 • Ni priporočljivo povezati z vozilom, ki nima popolnoma polnega akumulatorja.

Kako izvedeti, ali je varno zagnati vaše vozilo z vžigalnimi kabli?

Kako izvedeti, ali je varno zagnati vaše vozilo z vžigalnimi kabli?
 Prepričajte se, da je vaš avtomobil v dobrem delovnem stanju. Za ta namen: 
 • Preglejte predel motorja. Žice ne smejo biti prekrite z debelo plastjo umazanije in na akumulatorju ne sme biti razpok ali madežev.
 • Preglejte žice alternatorja. Če so razpokane, napetost verjetno ne bo prišla do terminalov akumulatorja. V tem primeru zagon avtomobila z vžigalnimi kabli z drugim akumulatorjem ni smiseln, saj se bo akumulator avtomobila, ki ga vžigate s kabli, takoj izpraznil.
 • Skušajte prižgati vaše žaromete, stranske luči in notranjo osvetlitev. Če se prižgejo in so svetle, to pomeni, da ni težava v akumulatorju in zagon z vžigalnimi kabli ne bo pomagal zagnati avtomobila. Če se naprave navedene zgoraj ne prižgejo in tudi fanfara ne deluje, potem je akumulator izpraznjen. Včasih je zatemnjena svetloba luči znak nizke napolnjenosti akumulatorja.
 • Če je to mogoče, izmerite napetost na terminalih akumulatorja. Če je višja od 12,6 V, potem je akumulator ok in morate iskati okvaro v drugih komponentah in sestavih: zaganjalnik, solenoid zaganjalnika, stikalo za vžig itd.
 • Preverite, ali izpod pokrova motorja prihaja močan vonj po gorivu. Če ja, potem je zagon vašega avtomobila z vžigalnimi kabli nevarno, saj lahko povzroči požar.
Po tem se morate prepričati, da je akumulator drugega avtomobila popolnoma napolnjen. Prižgite luči in notranjo osvetlitev. Luči morajo oddajati močno svetlobo. Če je to mogoče, izmerite napetost na terminalih akumulatorja z multimetrom. Naj bi bila 12,6-12,9 V.

16 korakov za pravilen zagon vašega avtomobila z vžigalnimi kabli 

16 korakov za pravilen zagon vašega avtomobila z vžigalnimi kabli
 1. Parkirajte vozila nasproti z razdaljo 45-50 cm med njima – tako, da bo dolžina kablov zadostovala, da jih povežete. Opozorilo: vozili se ne smeta dotikati.
 2. V avtomobilih z avtomatskim menjalnikom, prestavite ročico v način “Park”, v tistih z ročnim menjalnikom – v “Nevtralni”.
 3. Prepričajte se, da ugasnete motor drugega vozila.
 4. Uporabite parkirno zavoro na obeh vozilih.
 5. Odstranite ključa iz stikal za vžig avtomobilov in odprite vrata v avtomobilu s praznim akumulatorjem. V nasprotnem primeru se lahko ob dovodu napetosti sistem za zaščito proti kraji aktivira in zaklene ključavnice na vratih.
 6. Odprite pokrov motorja. Poiščite akumulator. Njegova natančna lokacija je navedena v priročniku vozila.
 7. Preglejte akumulator. Poiščite dva terminala. Pozitivni je običajno večji in označen s “POS” ali “+”, negativni pa z “NEG” ali “-”. Pozitivni terminal je pogosto obarvan rdeče, negativni – črno. Pri povezovanju vžigalnih kablov je zelo pomembno, da ne zamešate terminalov.
 8. Po potrebi očistite umazanijo in okside iz terminalov s krpo ali žičnato krtačo.
 9. Oglejte si komplet vžigalnih kablov. Komplet mora vsebovati dva kabla. Eden je običajno rdeč in drug črn. Upoštevajte, da so lahko kabli sami drugačne barve, vendar so aligatorske sponke na njihovih konicah skoraj vedno rdeče in črne. Ta barvna oznaka pomaga, da se izognemo napakam pri povezovanju žic.
 10. Povežite kable v naslednjem vrstnem redu:

  • rdeča sponka – na pozitiven terminal praznega akumulatorja;
  • druga rdeča sponka – na pozitivni terminal drugega avtomobila;
  • črna sponka – na negativni terminal akumulatorja drugega avtomobila;
  • druga črna sponka – na nebarvni kovinski del vozila s praznim akumulatorjem. To je lahko matica ali vijak na bloku motorja.
 11. Prepričajte se, da se kabli ne dotikajo premikajočih delov motorja.
 12. Zaženite motor drugega avtomobila in ga pustite delovati 10 do 20 minut. Ugasnite motor.
 13. Skušajte zagnati motor avtomobila s praznim akumulatorjem. Če uspete, pustite motor delovati 10-20 minut. Ta čas bi moral zadostovati, da se akumulator nekoliko napolni.
 14. Če se avtomobil ne zažene, ponovite postopek: zaženite motor drugega avtomobila in ga pustite nekaj časa delovati, ugasnite ga in skušajte zagnati prvo vozilo. Opozorilo: ne vklopite zaganjalnika avtomobila, ki ga zaganjate, ko motor drugega avtomobila še deluje: to lahko vodi v okvaro njegovega alternatorja.
 15. Če je bil zagon uspešen, odklopite kable v obratnem vrstnem redu:

  • črna sponka – iz nebarvnega dela avtomobilske karoserije;
  • črna sponka – iz negativnega terminala drugega avtomobila;
  • rdeča sponka – iz pozitivnega terminala drugega avtomobila;
  • rdeča sponka – iz pozitivnega terminala izpraznjenega akumulatorja.
 16. Če po nekajkratnem poskušanju niste uspeli zagnati motorja, obiščite delavnico za pomoč: vaš akumulator je morda popolnoma izpraznjen in ga bo potrebno obnoviti ali zamenjati, morda je v okvari kateri od drugih sistemov drugega vozila. Zlasti je nemogoče zagnati motor, če so slabe naslednje komponente:

  • varovalke;
  • zaganjalnik;
  • stikalo za vžig.

Kako zagnati avtomobil z vžigalnimi kabli brez drugega avtomobila?

Kako zagnati avtomobil z vžigalnimi kabli brez drugega avtomobila?

Za zagon vozila lahko uporabite prenosno zagonsko napravo – napravo za zagon avtomobila. Deluje na osnovi litijevih polimernih baterij in zato navkljub kompaktni velikosti omogoča dokaj visoke zagonske ampere. Takšno napravo lahko kupite na primer, če se vaš avtomobil uporablja v težkih pogojih, zlasti na območjih z mrzlimi zimami.

Naprava naj bo pritrjena neposredno na terminale akumulatorja. Pri tem je tudi zelo pomembno, da upoštevate polarnost. Za bolj natančne informacije o tem, kako pravilno povezati vžigalne kable, previdno preberite priročnik za zagon avtomobila.

 Običajno je potrebno opraviti naslednje korake: 
 1. Povežite rdeč kabel, ki pride skupaj z napravo, na pozitiven terminal akumulatorja.
 2. Povežite črn kabel na negativen terminal izpraznjenega akumulatorja.
 3. Vstavite konektorje na drugih koncih kablov v ustrezne izhode na prenosni zagonski napravi.
 4. Izberite želen način naprave za zagon avtomobila in prižgite napravo.
 5. Zaženite motor.

Zaključek

Izpraznjen akumulator je težava, s katero se lahko soočijo tudi izkušeni vozniki. Dobro je, da se jo lahko odpravi na dokaj enostaven način – zagon z vžigalnimi kabli. Vse, kar potrebujete, je komplet vžigalnih kablov in drug akumulator. S sledenjem vsem zgornjim nasvetom lahko enostavno zaženete avtomobil z vžigalnimi kabli z drugim akumulatorjem, tudi če ste šele pred kratkim postali voznik.

[Total: 0   Average: 0/5]