Cestninske ceste v Evropi: Koliko je treba plačati za vinjete v EU?

Cestninske ceste v Evropi: Koliko je treba plačati za vinjete v EU?

V številnih evropskih počitniških destinacijah je treba plačati cestnino za uporabo avtocest, hitrih cest in prometnih objektov z veliko prometa, kot so mostovi in predori. Kako točno deluje cestninjenje?

Vinjeta in cestnina v EU: splošne informacije

Običajno se cestnina v Evropi pobira na podlagi prevožene poti, pri čemer se vozila evidentirajo ročno na cestninskih postajah ali pa jih v Evropi identificira elektronska naprava za cestninjenje. Potniki lahko cestnino izračunajo in plačajo s posebnimi aplikacijami za izračun stroškov poti, ki nudijo tudi informacije o poteh in prometu. V nekaterih državah so potrebne vinjete, ki veljajo za določeno obdobje; za posebno infrastrukturo, kot so mostovi ali predori, pa se lahko zaračunavajo tudi posebne cestnine.

Cestnine v Evropi: v katerih državah? 

Cestninski sistem temelji na plačilu pristojbine za uporabo avtocest in hitrih cest. Pripravili smo preglednico cenika cestnine na kilometer v najpogosteje prepotovanih državah s cestninskim sistemom na podlagi prevožene razdalje. Treba je upoštevati, da so ti stroški povprečne vrednosti in se lahko razlikujejo glede na vrsto vozila, določeno pot in veljavne tarife:

DržavaStroški na kilometer
Nemčija0,15 €
Francija0,10 €
Italija0,07 €
Hrvaška0,08 €
Španija0,10 €
Portugalska0,10 €
Cestninske ceste v Evropi

Italija

Trenutna cestnina za uporabo skoraj vseh italijanskih avtocest znaša 7 centov na kilometer (od leta 2024). Cestnino je treba plačati na vseh avtocestah, razen na avtocesti A2 od Salerna do Reggia di Calabria.

Francija

V Franciji je uporaba avtocest za motorna kolesa, avtomobile, tovornjake, prikolice in avtodome plačljiva, razen za nekatere mestne avtoceste. Za razliko od številnih drugih evropskih držav avtocestno omrežje v državi upravljajo različna podjetja, kar pomeni, da cene cestnine niso enotne. Cena cestnice je odvisna od avtoceste, po kateri se vozi.

Hrvaška

Na Hrvaškem se cestnina izračuna glede na prevoženo razdaljo po avtocesti. Povprečno znaša avtocestna pristojbina za avtomobil kategorije I približno 8 centov na prevoženi kilometer. 

Nizozemska

Na Nizozemskem za vožnjo po podeželskih cestah in avtocestah ni splošne cestnine, kar omogoča vožnjo brez plačevanja cestnine po vsej državi. Vendar obstajata dve izjemi: predor Kiltunnel in predor Westerschelde, za katera je treba plačati cestnino.

Belgija

V Belgiji za osebna vozila na cestah in avtocestah ni cestnin, zato osebnim vozilom (avtomobilom, avtodomom, avtobusom, motorjem itd.) ni treba plačati cestnine.

Vinjeta po Evropi: v katerih državah? 

Vinjeta za časovno omejeno cestninjenje se uporablja v nekaterih državah, kot so Avstrija, Švica, Češka in Madžarska. Cestnina se ne zaračunava glede na prevoženo razdaljo, temveč v pavšalno določenem obdobju. Vozniki lahko kupijo vinjeto, ki velja en dan, dva tedna, več mesecev ali celo leto. V nadaljevanju je podan pregled:

Država7–10 dni30 dni 1 leto
Avstrija11,50 €28,90 €96,40 €
Slovaška12,00 €17,00 €60,00 €
Bolgarija7,00 € (7 dni)14,00 €45,00 €
Slovenija16,00 € (7 dni)32,00 €117,50 €
Češka12,40 €17,60 €60,00 €
Romunija3,30 €5,30 €28,00 €
Madžarska16,80 €27,20 €150,00 €
Švica40 CHF

Upoštevati je treba, da so prikazane cene primeri in da se lahko dejanske cene razlikujejo glede na čas nakupa in prodajnega mesta.

Vinjeta po Evropi

Madžarska

Za vožnjo po madžarskih avtocestah je predhodno potrebna elektronska vinjeta e-Matrica. Na voljo so različna obdobja veljavnosti, vključno z dnevnimi, tedenskimi, mesečnimi in letnimi vinjetami.

Češka

Cestnina na Češkem znaša od 0,002 do 5,36 CZK na kilometer. Na avtocestah in hitrih cestah to velja za skupno maso vozila 3,5 tone ali več.

Slovenija

Za vozila s skupno maso manj kot 3,5 tone je v Sloveniji za uporabo avtocest in hitrih cest obvezna vinjeta. Slovenski vinjetni sistem je od začetka leta 2022 popolnoma elektronski. To pomeni, da morate pred vožnjo po avtocesti ali hitri cesti kupiti e-vinjeto. 

Avstrija

Za uporabo avtocest in hitrih cest se v Avstriji skoraj v vseh primerih zaračunava cestnina. Za vozila z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone se pristojbina plača v obliki vinjete, pri čemer se na nekaterih poteh in v nekaterih predorih zaračunajo dodatne pristojbine.

Švica

Cestnina za avtomobile, ki bi temeljila na prevoženi razdalji, ne obstaja; zaračunavanje tovrstne cestnine je prepovedano s švicarsko zvezno ustavo. Za vožnjo v Švici je treba za vsa motorna vozila s težo do 3,5 tone imeti vinjeto, za vozila s težo nad 3,5 tone, ki se ne uporabljajo v prevozništvu, pa je treba plačati pavšalno pristojbino za težka vozila (PSVA).

Slovaška

Slovaška uporablja sistem elektronskih vinjet, tako imenovano e-vinjeto, za uporabo avtocest in hitrih cest za vozila, katerih skupna masa ne presega 3,5 tone.

Cestnina za predore v Evropi

Navajamo pet najpomembnejših predorov v Evropi in cene vožnje skozi njih:

 1. Predor Mont Blanc (Francija/Italija, 11,6 km): Cestnine se razlikujejo glede na sezono in vrsto vozila. Ena vožnja za avtomobile stane približno 54,10 €.
 2. Predor Gotthard (Švica, Uri/Ticino): Vožnja skozi predor Gotthard je vključena v švicarsko vinjeto in je zato že vračunana v ceno. To pomeni, da se za uporabo predora Gotthard ne zaračunava nobena dodatna cestnina, povezana s potjo.
 3. Predor Grosser-St.-Bernhard (Švica/Italija, 6 km): Ta predor poteka skozi Alpe. Cena enosmerne vožnje za avtomobile znaša približno 30 €.
 4. Predor Fréjus-Tunnel (Francija/Italija, 13 km): Za enosmerno vožnjo z avtom je treba plačati približno 45 €.
 5. Most Öresund (Danska/Švedska): Cestnina za celotno prečkanje (most in predor) znaša približno 65 € za eno vožnjo.

Vozila z maso nad 3,5 tone

V Evropi se cestnine za vozila nad 3,5 tone razlikujejo glede na državo, prevoženo pot in razred vozila: Zato je treba za ta vozila nad 3,5 tone plačati vinjeto.

V Luksemburgu, na Nizozemskem in Švedskem je za vozila nad 12 tonami potrebna tako imenovana evrovinjeta. Danska bo s 1. januarjem 2025 prešla na cestninjenje težkih tovornih vozil na podlagi prevoženih kilometrov, kar pomeni, da evrovinjeta ne bo več potrebna.

Ekološka vinjeta: kje je potrebna?

Ekološka vinjeta je bila uvedena v nekaterih evropskih državah za spodbujanje varstva okolja in urejanje prometa v močno obremenjenih mestnih območjih. Tukaj je nekaj primerov različnih vrst ekoloških vinjet v Evropi:

 1. Nemčija – okoljska nalepka: Nemčija uporablja barvno označene okoljske nalepke za razvrščanje vozil glede na njihove emisijske standarde.
 2. Francija – Crit’Air: V Franciji velja podoben sistem s šestimi različnimi barvami vinjet, odvisno od emisij vozila.
 3. Avstrija – nalepka za emisije izpušnih plinov: V Avstriji je nalepka za emisije obvezna v nekaterih regijah in pomaga prepoznati okolju prijaznejša vozila.
 4. Belgija – vinjeta LEZ: V Belgiji morajo biti vozila registrirana za vstop v območja z nizkimi emisijami (LEZ).
 5. Nizozemska – območja z nizkimi emisijami: Na Nizozemskem v različnih mestih veljajo okoljska območja, v katerih morajo vozila izpolnjevati določene emisijske standarde.
 6. Italija – Značka ZTL: V Italiji obstajajo območja z omejitvami prometa (Zona Traffico Limitato – ZTL), zlasti v zgodovinskih mestnih središčih.
Avtocesta cenik po Evropi

Izlet po Evropi: osnovni nasveti za udobno potovanje

Povzeli smo nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali brezskrbno uživati na tvojem naslednjem potovanju:

 1. Pravočasno kupi vinjeto: Vinjeto kupi pred potovanjem, da se izogneš dolgim čakalnim vrstam na mejnih prehodih ali morebitnim globam.
 2. Pravilna namestitev vinjete: Vinjeto v skladu z navodili pravilno pritrdi na vetrobransko steklo vozila tako, da je dobro vidna od zunaj.
 3. Izkoristi digitalne možnosti: Če je na voljo, uporabi digitalno vinjeto, ki jo lahko kupiš prek posebnih aplikacij in je priročen način plačevanja cestnin v Evropi.
 4. Redno vzdrževanje vozila: Vzdržuj vozilo v dobrem stanju. Redno preverjaj raven olja, tlak v pnevmatikah in zavore, da zagotoviš tehnično brezhibnost svojega vozila za cesto. Izdelki za vzdrževanje so na voljo na spletni strani AUTODOC.
 5. Komplet prve pomoči in opozorilni trikotnik: Prepričaj se, da je tvoje vozilo opremljeno s kompletom za prvo pomoč in opozorilnim trikotnikom. Pri podjetju AUTODOC boste našli ustrezno varnostno opremo.

 POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA 

V katerih državah EU se cestnina ne zaračunava?

V nekaterih državah EU se za uporabo avtocest in drugih cest ne zaračunava cestnina. Te države so Estonija, Finska, Luksemburg in Malta. V teh državah lahko vozniki uporabljajo avtoceste in glavne ceste brez dodatnih stroškov.

V kateri državi so cene cestnin najvišje?

Francija in Italija sta državi z izjemno visokimi cestninami za avtoceste.

V katerih državah moram za svoj avto plačati cestnino?

Vozniki avtomobilov morajo plačati cestnino v številnih evropskih državah, med drugim v Franciji, Italiji, Španiji, na Portugalskem, v Avstriji, Švici, na Madžarskem, Češkem, Slovaškem, v Sloveniji, Romuniji, Bolgariji, Grčiji in na Poljskem.

Vaš profil je vaš osebni pomočnik

Lahko sledi stroškom avta, ohrani vpise avta in urnik menjave ter shrani priljubljene materiale, opombe in dokumente.