Sintetično ali mineralno olje: katero je najboljše olje za vaš avtomobil

Sintetično ali mineralno olje: katero je najboljše olje za vaš avtomobil

Dandanes je veliko različnih olj na avtomobilskem trgu. Razlikujejo se v svoji kompoziciji, ceni, viskoznosti, kakovosti in obstojnosti. Trenutno obstaja posebno povpraševanje po sintetičnih mazivih. Povedali vam bomo, kaj so in kakšne prednosti imajo v primerjavi s konvencionalnimi olji. Prav tako vam bomo pomagali izbrati najbolj primerno mazivo za vaš avtomobil

Kaj je sintetično motorno olje?

Sintetično olje se razlikuje od mineralnega po globlji rafiniranosti ter tudi po seznamu dodatkov. Različna sintetična maziva imajo lahko tudi različne sestave in lastnosti. Lahko uporabljajo mineralna olja, rafinirana s hidrokrekingom, ter tudi derivate glikolov, etrov in estrov, polialfaolefine in druge kemikalije kot osnovna olja. Vačish se različne skupine osnovni zalog pomešajo. Takšni izdelki običajno spadajo med sintetične mešanice in jih včasih opišemo kot polsintetična maziva.

Kaj je sintetično motorno olje

Katere so prednosti sintetičnih motornih olj?

  1. Boljše mazalne lastnosti. Molekule aditivov, ki jih vsebujejo takšni izdelki, so bolj obstojni, kar prepreči uničenje oljnega filma pod visokimi obremenitvami.
  2. Odpornost na oksidacijo. Pri visokih temperaturah aditivi obdržijo svoje lastnosti dlje časa in to vpliva na obstojnost izdelka v celoti. Poleg tega so takšna maziva bolj odporna na izgorevanje, zato ga bo potrebno manjkrat dolivati.
  3. Ekonomičnost goriva. Zaradi homogene molekularne strukture izdelka, se torni koeficient med stičnimi motornimi deli znatno zmanjša. Zaradi tega se poveča učinkovitost motorne enote, saj motor zapravi manj energije za premagovanje trenja.
Katere so prednosti sintetičnih motornih olj
  1. Odlična pretočnost pri nizkih temperaturah. Sintetična maziva obdržijo dokaj nizek indeks viskoznosti pri nizkih temperaturah in se jih lahko črpa. Zahvaljujoč temu se bo mazivo preneslo do vašega motorja v prvih nekaj sekundah, ko se zažene, tudi ko je zunaj mraz. To drastično zmanjša obrabo in uničenje motorne enote, saj se večina poškodb motorja pojavi v prvih nekaj minutah njegovega delovanja.
  2. Minimalno nastajanje ogljikovih usedlin. Ker izdelki s sintetičnimi komponentami vsebujejo globoko rafinirane spojine kot osnovna olja, nimajo skoraj nič nečistoč. Zahvaljujoč temu se usedline ne oblikujejo na delih motorja.

Kako pogosto je potrebno menjati sintetična olja?

V nekaterih avtomobilih je to potrebno storiti vsakih 5.000 km. Interval menjave olja 25.000 km bo dovolj za druge. Ta interval je odvisen od zasnove vozila in leta proizvodnje, pogojev, v katerih se avtomobil uporablja ter tudi sestave izdelka. Zato je pri odločitvi za menjavo olja najbolje slediti priporočilom proizvajalca. Praviloma stara vozila in vozila s turbo polnilnikom ter tista, ki se uporabljajo pod visokimi obremenitvami, zahtevajo bolj pogoste menjave olja.

Kako pogosto je potrebno menjati sintetična olja

Kakšna viskoznost olja je boljša?

Zahtevano viskoznost maziva določa zasnova motorja in je vedno navedena na priročniku za lastnike vozila. Prepovedano je uporabljati izdelke drugačne viskoznosti, saj so debelina oljnega filma, njegova obstojnost ter pretočnost izdelka pri določenih temperaturah natančno ocenjene pri zasnovi motorne enote. Ne gleda na to avtomobilski proizvajalci praviloma dovoljujejo, da izbirate med več možnostmi viskoznosti. Torej, kaj naj izberete za vaš avtomobil? In kakšne so razlike med 5w20 in 5w30 olji?

Viskoznost motornega olja je določena po SAE (Mednarodna organizacija inženirjev) standardih. Prva številka kode določa lastnosti izdelka pri nizkih temperaturah, druga – pri visokih. Črka “W” pomeni, da je izdelek namenjen uporabi pozimi.

Lastnosti nizkih temperatur kažejo na najnižjo temperaturo, pri kateri olje ostane dovolj pretočno, da zaganjalnik vrti motor in da oljna črpalka – prenaša mazivo skozi sistem hitro. Ustrezno imajo 0W olja optimalne lastnosti za delovanje motorja pri -35 °C, 5W – pri -30 °C, 10W – pri -25 °C, 15W – pri -20 °C, 20W – pri -15 °C, 25W – pri -10 °C. 

Pri ocenjevanju lastnosti visokih temperatur, temperatura okolja ni pomembna, saj se motorni deli znatno segrejejo tudi v hladnem vremenu. Zato sta bili kinematična in dinamična viskoznost izmerjeni pri 100 °C in 150 °C upoštevani pri definiranju stopnje olja. Obstajajo stopnje 20, 30, 40, 50 in 60, kjer so maziva z višjimi ocenami bolj viskozna.

Zato, če primerjate 0W20 in 5W20 maziva, prvo lahko omogoči bolj zanesljivo delovanje motorja pri stopinjah pod ničlo. Obenem pa so visokotemperaturne zmogljivosti obeh izdelkov enake. Zato, če živite na območjih z milimi zimami, ni potrebe kupovati 0W20 olja: jegova cena je običajno višja.

0W20 maziva

Pri izdelkih označenih z 5W20 in 5W30 je razlika v visokotemperaturnih lastnostih. 5W30 oljna stopnja je bolj gosta. Oblikuje gostejši oljni film na delih motorja z visoko stabilnostjo striženja. Zato je bolj primerno za motorje, ki se uporabljajo pod visokimi obremenitvami. Bolj viskozna maziva so prav tako uporabna, če se vozilo vozi v velikem mestu z nenehnimi prometnimi zastoji.

Ne glede na to 5W20 maziva veljajo za energijsko varčna, saj motor zapravi manj energije za premagovanje kotalnega upora zaradi njihove razmeroma majhne gostote. Zato se lahko uporablja v visokohitrostnih športnih avtomobilih. Vendar intervali menjave postanejo krajši v tem primeru in vozila opremljena s posebej zasnovanimi motorji z izjemno majhnimi razmaki do tal.

5W20 maziva

Je možno mešati konvencionalna in sintetična olja?

Ni priporočljivo mešati motorna olja z različnimi sestavami. Lahko vsebujejo nezdružljive komponente, zaradi katerih lahko izdelek začne tvoriti blato ali usedline ali lahko popolnoma spremeni svoje delovne lastnosti.

Če želite preiti na novo vrsto olja in proizvajalec dovoli takšno spremembo, boste morali popolnoma iztočiti mazivo, sprati sistem in nato naliti nov izdelek.

Je možno mešati konvencionalna in sintetična olja

Zaključek

Dolžina delovanja motorja je neposredno odvisna od tega, ali izberete pravi izdelek ali ne. Poleg tega njegove lastnosti na veliko načinov določajo tudi zmogljivost motorja. Upamo, da vam bodo informacije zgoraj pomagale enostavno poiskati najboljše mazivo za vaš avtomobil.

[Total: 0   Average: 0/5]