Kako popraviti počeno vetrobransko steklo

Kako popraviti počeno vetrobransko steklo

Popravilo razpok na vetrobranskem steklu je ena bolj priljubljenih storitev, ki jih nudijo delavnice. Visoka občutljivost na poškodbe je posledica lokacije vetrobranskega stekla: kamni in ostali predmeti lahko priletijo izpod koles avtomobilov spredaj. Veje dreves lahko prav tako opraskajo steklo. Okruški in razpoke so včasih posledica toče. Poškodba ne pomeni vedno, da je potrebno zamenjati steklo. V nekaterih primerih jo je mogoče popraviti. Tukaj vam bomo povedali, kdaj je mogoče obnoviti del in kaj naj voznik stori v primeru okvar.

Lahko vozim s počenim vetrobranskim steklom?

 Vsako poškodbo vetrobranskega stekla je potrebno takoj popraviti, ko se pojavi. Za to obstaja več razlogov: 
 • Izpostavljenost vibracijam in temperaturnim spremembam lahko poveča velikost razpok, kar pomeni, da počenega stekla ni več mogoče popraviti. Komponento bo potrebno zamenjati.
 • Prisotnost razpok je ovira pri pridobitvi potrdila pri tehničnem pregledu. Vožnja z avtomobilom brez tega potrdila je nezakonita.
 • Poslabšana vidljivost. Razpoke, okruški in praske poslabšajo vidljivost, lahko izkrivijo sliko in delujejo kot moteči dejavnik. Vse to vodi v zmanjšano pozornost voznika in lahko povzročijo nesrečo. Poleg tega lahko prejmete kazen, če je napaka na voznikovi strani območja brisalnikov.

Lahko vozim s počenim vetrobranskim steklom

Lahko počeno vetrobransko steklo popravim sam?

Kljub dejstvu, da lahko najdete številne komercialno dostopne komplete za popravilo počenega vetrobranskega stekla, ni priporočljivo, da se lotite DIY popravila brez primernih znanj. Potrebno je upoštevati, da je potrebno z namenom zagotavljanja neopaznosti popravljenih območij in za obnovitev originalne moči izdelka izpolniti številne pogoje.

V primeru poškodbe peljite vaš avtomobil v delavnico. Strokovnjaki za avtoservis imajo primerna znanja in imajo vso potrebno opremo za izvajanje visoko kakovostnih popravil vetrobranskega stekla. Na primer za ustavitev širjenja razpoke v vetrobranskem steklu, je potrebno na njenih koncih izvrtati luknje. Za to se uporablja vrtalno orodje. V tem primeru je zelo pomembno, da se pravilno izračuna sila, da se težava ne poveča. Poleg tega je v postopku opravljanja dela potrebna posebna igla, ki omogoča odstranjevanje majhnih delcev iz poškodovanega območja. Potrebna je tudi ultravijolična svetilka za polimerizacijo številnih spojin. Po lepljenju napake je površina običajno groba, kar vključuje tudi uporabo primerne opreme in posebnih sredstev.

Lahko počeno vetrobransko steklo popravim sam

Kdaj moram zamenjati vetrobransko steklo?

 Vseh okvar ni mogoče popraviti. Ponavadi se manjše lahko popravi. V sledečih situacijah pa boste morali zamenjati steklo: 
 • napake se nahajajo v vidnem območju voznika;
 • okrušek se nahaja manj kot 25 cm od roba vetrobranskega stekla;
 • premer okvare presega 1,5 cm;
 • razpoka sega do dveh ali več robov vetrobranskega stekla;
 • manjše razpoke pokrivajo več kot 30% površine vetrobranskega stekla;
 • perforacijska poškodba;
 • okvare, ki ovirajo delovanje drugih komponent – grelni elementi, luči in senzorji za dež itd.

Kaj storiti, če se na vetrobranskem steklu pojavijo poškodbe?

 Izvedite naslednje ukrepe: 
 • Ustavite avtomobil.
 • Za preprečitev vdora vlage in umazanije v razpoko, kar lahko povzroči nepopravljivost dela, zaščitite poškodovano območje z lepilnim trakom. Vendar, pazite, da trak ne pride v neposredni stik s poškodovanim območjem. Za to uporabite papir ali celofan kot izolator.
 • Ne skušajte ustaviti širjenje razpoke vetrobranskega stekla s super lepilom ali lakom za nohte. To ne bo pomagalo, vendar bo celo poslabšalo situacijo.
 • Ne puščajte avtomobila s počenim vetrobranskim steklom na parkirišču na soncu. S povečano temperaturo v potniškem prostoru se poveča tlak na vetrobransko steklo, kar lahko vodi v še večjo poškodbo.
 • Če se okvara nahaja v vidnem polju voznika, dvignite ali spustite sedež, da izboljšate vidljivost.
 • Skušajte peljati avtomobil strokovnjakom, takoj ko je to mogoče. Na poti do delavnice se skušajte izogniti cestam slabe kakovosti in vozite gladko. Udarci in vibracije lahko povzročujo nadaljnje širjenje razpok.

Kaj storiti, če se na vetrobranskem steklu pojavijo poškodbe

Zaključek

Popravilo razpok vetrobranskega stekla bo pomagalo le obnoviti njegov začetni videz, če to opravijo strokovnjaki. Poleg tega, prej kot poiščete pomoč strokovnjakov, večja možnost je, da prejmete kakovosten rezultat dela. Naši nasveti vam bodo pomagali, da pridete do delavnice brez tveganja za poslabšanje težave.

Vaš profil je vaš osebni pomočnik

Lahko sledi stroškom avta, ohrani vpise avta in urnik menjave ter shrani priljubljene materiale, opombe in dokumente.