Kaj storiti, če se ključ zatakne v stikalu za vžig

Kaj storiti, če se ključ zatakne v stikalu za vžig

Morda ste prišli v situacijo, ko pred začetkom potovanja niste mogli obrniti ključa v stikalu za vžig. Včasih se zgodi, da ga vseeno zmorete obrniti, vendar ga po izletu ni mogoče odstraniti iz stikala. V tem članku iščemo razloge za zataknjen predmet in iščemo najbolj preproste načine za odpravo težave.

10 razlogov, zakaj ključa za vžig ne spravite iz stikala za vžig

Vaš volan je zaklenjen

Skoraj vsi sodobni avtomobili so opremljeni z varnostnim protivlomnim sistemom. V nekaterih primerih zaklene volan in stikalo za vžig, da prepreči vsiljivcem, da bi vozili vaš avtomobil. Zaklep se sproži, ko obrnete volan brez ključa v stikalu za vžig ali ko poskušate uporabiti napačen ali zelo obrabljen ključ. Včasih je težava posledica poskusa obračanja ključa, ki ni popolnoma vstavljen v valj. Poleg tega se varnostni sistem lahko sproži, ko so kolesa avtomobila popolnoma obrnjena na eno stran, na primer, ko parkirate na strmini ali, če se sprednja kolesa naslonijo ob pločnik ali katero drugo oviro. Običajno lahko pri vklopu zaklepne funkcije slišite značilen klik in ključa sploh ne morete izvleči iz stikala za vžig.

Kaj storiti: Nežno obračajte volan levo-desno in ob tem skušajte obrniti ključ v stikalu. To bo pomagalo odkleniti volan. Ne vlecite ključa premočno, saj ga lahko zlomite.

Ključ je deformiran

Če ga nosite v žepu ali denarnici, ali ga uporabljate za druge namene, se lahko ukrivi. Včasih se zato ključ ne bo obrnil ali ga ne bo mogoče izvleči iz stikala za vžig ali celo vstaviti v stikalo.

Kaj storiti: Ste opazili, da je vaš ključ ukrivljen? Ne poskušajte ga uporabiti, da se izognete poškodbi valja stikala. Avtomobil vžgite z uporabo rezervnega ključa za vžig. Če ga nimate, kontaktirajte avtoservis. Strokovnjaki bodo povrnili obliko starega izdelka takoj ali naredi kopijo ključa. Če imate še vedno vstavljen ukrivljen ključ v stikalu za vžig in je tam zataknjen, poiščite strokovno pomoč, da vam ga pomagajo odstraniti.

Ključavnica na vratih je zamrznjena

To se lahko zgodi, ko je zunaj mrzlo in se je voda nabrala v valju ključavnice.

Kaj storiti: Če je bil avtomobil dolgo časa zunaj na mrazu ali v neogrevanem prostoru in sumite, da je ključavnica zmrznjena, jo skušajte odtaliti. Za to ogrejte vaš ključ s pomočjo vžigalnika ali sveče in ga vstavite v ključavnico. Ta korak nekajkrat ponovite. Lahko uporabite tudi posebno sredstvo za odtalitev ključavnice. Da se izognete prihodnjim težavam, zagotovite stabilno delovanje prezračevalnega sistema. Preden avto parkirate dolgoročno, prezračite potniški prostor, da zmanjšate notranjo temperaturo in s tem preprečite kondenzacijo.

Prazen avtomobilski akumulator

V nekaterih avtomobilih se ob izpraznjenem akumulatorju ključ zaklene v stikalu za vžig.

Prazen avtomobilski akumulator
Kaj storiti: Prižgite žaromete. Če se luči ne prižgejo, je za težave verjetno kriv akumulator. Z uporabo voltmetra izmerite napetost terminalov avtomobilskega akumulatorja. Če je ta pod 11,7 V, potem je akumulator popolnoma izpraznjen. Verjetno ga boste morali zamenjati ali obnoviti. Če nimate multimetra, skušajte vžgati avtomobil s kabli za vžig. Če deluje, potem je težava v akumulatorju. Če ne, potem gre za drugačno vrsto težave.

Zobje ključa so izrabljeni

Izdelki slabe kakovosti izdelani iz netrpežnih materialov hitro trpijo zaradi abrazivne obrabe. Ključ postane preveč rahlo vstavljen v stikalu in ne more dobro delovati s premičnimi deli v valju stikala za vžig.

Kaj storiti: Primerjajte ključ, ki ga uporabljate, z rezervnim. Če vidite znake obrabe, ga zamenjajte. Če se star ključ zatakne v stikalu za vžig, ga skušajte nežno obračati levo-desno in premikati nazaj naprej. Verjetno boste lahko našli gibanje, ki bo aktiviralo mehanizem.

Okvara valja stikala

To se prav tako obrabi s časom. Do tega lahko pride celo hitreje zaradi navade mnogih voznikov, da na ključe obesijo težke obeske ali druge okraske. Ko se avtomobil premika, ti ustvarjajo dodatno obremenitev na dele mehanizma.

Okvara valja stikala
Kaj storiti: Če vam uspe odstraniti ključ iz stikala za vžig, uporabite rezervnega. Če težava z zataknjenim ključem ostane, potem je obrabljen valj stikala. Kontaktirajte delavnico, da vam ga zamenjajo.

Valj stikala in ključ sta umazana

Uporaba napačne masti povzroča nalaganje umazanija v notranjosti mehanizma in se lahko sčasoma zagozdi. Običajno se zobje ključa umažejo, če se ta uporablja za druge namene, na primer za trganje lepilnega traku na embalaži pri odpiranju paketov.

Kaj storiti: Za čiščenje stikala uporabite WD-40 tekočino ali drugo prodorno olje, tako da ga razpršite neposredno v ključavnico. Če je mogoče pihnite v valj stisnjen zrak. Po pihanju in čiščenju stikala ga namažite. Obrišite ključ s krpo, ki ne pušča vlaken, ki jo navlažite z WD-40, alkoholom ali topilom.

Napačna izbira prestave

V avtomobilih z avtomatskim menjalnikom se ključ zaklene v stikalu za vžig, dokler ne premaknete ročice v “Park”. Za odklepanje stikala pri vozilih z ročnim menjalnikom mora biti prestavna ročica v nevtralnem položaju.

Napačna izbira prestave
Kaj storiti: Po izletu se prepričajte, da ste ročico pri avtomatskem menjalniku premaknili v “Park” položaj. Če temu ni tako in ste že ustavili avtomobil in ugasnili motor, pritisnite na pedal zavore in postavite ročico v položaj “Park”. Skušajte nežno izvleči ključ. Če to ni mogoče, preverite ali se lahko ročica sploh zaklene v tem položaju. Če se lahko premika tudi, ko je motor ugasnjen, peljite vaš avtomobil v delavnico, da vam pregledajo pretvornik navora, kabel avtomatskega menjalnika in ročico ter zaklepni mehanizem zavornega pedala.

Če ima vaš avtomobil ročni menjalnik, pritisnite na pedal sklopke, postavite prestavno ročico v nevtralni položaj in izvlecite ključ iz stikala za vžig, tako da ga nežno zibate.

Ključ ni vstavljen v pravi položaj

Včasih vozniki pozabijo obrniti ključ v položaj zaklepanja.

Ključ ni vstavljen v pravi položaj
Kaj storiti: Poglejte stikalo za vžig. Ima nekaj oznak, ki ustrezajo različnim načinom: “vžig”, “zagon motorja”, “zaklepanje” (ali “park”). Prepričajte se, da je ključ v “zaklepanje” ali “0” položaju. Po potrebi spremenite njegov položaj.

Komponenta je uničena

Uporaba prevelike sile, ko poskušate obrniti ključ v stikalu za vžig, lahko vodi v njeno okvaro. Težko je izvleči delček ključa, ki ostane v mehanizmu.

Kaj storiti: Poskušajte odstraniti delček z uporabo posebnega ekstraktorja. Če nimate takšnega orodja, poiščite strokovno pomoč. Ne uporabljajte improviziranih načinov, da izvlečete zlomljeno konico, saj lahko poškodujete valj.

Zaključek

Navkljub preprosti zasnovi, je ključ za vžig zelo pomemben izdelek, ki potrebuje zadostno pozornost voznika. Avtomobil se lahko zažene le z uporabo te komponente v dobrem stanju. Če se vaš ključ zatakne v stikalu za vžig, uporabite naše nasvete.

Komentarji - 1

  • @user_85246
    19.09.2021 15:09
    Član

    V opel astri letnik 2018, 1,6 CDTI avtomatski menjalnik občasno ne morem izvleči ključa, ko vgasnem motor. Včasih pomaga ponoven kontakt, pretikanje prestavne ročice ali ponoven vžig motorja. Če nič od tega ne pomaga pustim vse skupaj pri miru in po kakšnih 30 minutah normalno izvlečem ključ. Kako odpraviti napako?
    Prosim za nasvet.

Vaš profil je vaš osebni pomočnik

Lahko sledi stroškom avta, ohrani vpise avta in urnik menjave ter shrani priljubljene materiale, opombe in dokumente.