Dejstva, ki jih je potrebno upoštevati pri izbiri vžigalnih svečk

Dejstva, ki jih je potrebno upoštevati pri izbiri vžigalnih svečk

Bencinski motorji uporabljajo vžigalne svečke za vžig mešanice zraka in goriva v valjih. Razlikujejo se v številu elektrod, proizvodnem materialu in proizvaja jih širok spekter podjetij. V tem članku boste našli informacije o tem, kako pravilno izbrati komponente, da bo motor lažje vžgal, povečati njihovo moč, zmanjšati porabo goriva in mnoge druge uporabne nasvete.

Glavne vrste

 Po številu elektrod: 
 1. Z eno elektrodo. Imajo eno osrednjo in eno stransko elektrodo izdelani iz kovine s premerom 2.5 mm. Enostavna zasnova zagotavlja učinkovito izgorevanje. Takšni deli so poceni in imajo kratko delovno življenjsko dobo.
 2. Z več elektrodami. Imajo do 4 stranske elektrode. Za njih je značilna dolgotrajnost, saj se njihovi delovni elementi obrabijo eden za drugim. Vendar je nemogoče prilagoditi razmak med elektrodami. Te komponente so najboljša izbira za motorje, katerih vžigalne svečke so težko dostopne.
Vzigalna svecka z eno elektrodo, z več elektrodami.
 Glede na material proizvodnje osrednje elektrode (naštevamo le najpogostejše vrste): 
 1. Baker-nikelj. Imajo delovno življenjsko dobo 25.000-30.000 kilometrov. Imajo dostopne cene in so optimalni za linijske motorje.
 2. Platina. Služijo do 120.000 kilometrov. Za njih je značilna tanka elektroda, ki oddaja močnejšo iskro.
 3. Iridij. Te svečke so bolj odporne na visoke temperature in korozijo. Imajo enako življenjsko dobo kot platinaste in nudijo maksimalno učinkovitost izgorevanja goriva.
 4. Srebro. So odporne na visoke obremenitve, vibracije in umazanje. So najboljša izbira za avtomobile, ki delujejo na utekočinjeni naftni plin. Njihova slabost je kratka življenjska doba: v povprečju do 30.000 kilometrov.
Vzigalna svecka baker-nikelj, platina, iridij, srebro.
Nasvet od AUTODOC: Platinaste in iridijeve komponente so dokaj drage. Vendar, če ima vaš avtomobil težko dostopne vžigalne svečke, je bolje, da namestite dele te vrste, saj je za njih značilna dolga delovna življenjska doba. Enak nasvet velja, če se vaš avtomobil veliko uporablja. V drugih primerih lahko cenejše komponente odlično delujejo.
 Po toplotnem razponu: 
 1. Vroče. Imajo nizko razpršitev toplote od osrednje elektrode in izolatorja. Uporabljajo se v motorjih z nizkim kompresijskim razmerjem, delujejo na nizkooktansko gorivo.
 2. Hladne. Za njih je značilna visoka razpršitev toplote in se uporabljajo v motorjih, ki zahtevajo visokooktansko gorivo in imajo visoko kompresijsko razmerje.
 3. Srednje. Imajo uravnotežene lastnosti prvih dveh vrst. Te vžigalne svečke so najbolj pogoste.
Vzigalna svecka vroče, hladne, srednje.
Poleg tega se vžigalne svečke razlikujejo po premeru, nagibu navoja in dolžini, velikosti nastavkov in vrsti tesnila (mehki kovinski obroček ali konusni sedež).

Priljubljeni modeli vžigalnih svečk

 • Bosch Platinum plus HR6DP. Imajo osrednjo elektrodo s spajkano platinasto konico. So ekstremno odporne na obrabo in imajo dolgo delovno življenjsko dobo – do 120.000 prevoženih kilometrov.
 • Denso K20TT. Imajo tanke 1,5 mm elektrode izdelane iz niklja. So primerne za motorje na bencin ter na utekočinjen naftni plin. Imajo podobne značilnosti kot svečke iz iridija, vendar so bolj dostopne. Te vžigalne svečke zmanjšajo porabo goriva in emisije izpustov.
 • Champion N9BYC4. Imajo tri ozemljitvene elektrode in dolgo servisno življenjsko dobo – do 70.000 prevoženih kilometrov vozila.
 • Beru ULTRA.14FGR6DDU. Njihova posebnost sta dva para asimetričnih dodatnih elektrod. Njihovo delovanje je stabilno tudi pri nizki napetosti.
 • Valeo R76H11. Imajo eno stransko elektrodo in optimalen razmak isker, kar zagotavlja odlično oblikovanje isker. Posledično se porabi manj gorica in pri nekaterih motorjih se poveča moč (do 2,1%). Imajo dostopno ceno.

Zaključek

Zamenjajte vžigalne svečke, če se je končala njihova delovna življenjska doba. Zanemarjanje te težave dolgo časa lahko vodi v okvaro motorja in drugih sistemov vozila. Sledite AUTODOC priporočilom in namestite komponente, ki najbolj ustrezajo vašemu avtomobilu.

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *