Kako odzračevati zavore

Kako odzračevati zavore

Učinkovito delovanje zavornega sistema je eden od ključnih pogojev za varno vožnjo. Zato je dolžnost vsakega lastnika avtomobila, da obdrži zavore v dobrem delovnem stanju: potrošni material je potrebno pravočasno zamenjati, preverite cevovod za puščanje in odstranite zrak iz sistema, če pride tja. Ugotovimo vzroke za zrak v sistemu. V tem članku vam bomo povedali, kakšen je pravilni vrstni red za odzračevanje zavor.

5 glavnih vzrokov za zrak v sistemu

 • Nezadostna raven tekočine v rezervoarju. Zaradi tega lahko zrak iz okolj vsrka v sistem.
 • Obrabljene gumijaste komponente. Tesnila kolesnega valja (ali sedla zavore) so izpostavljena vlagi, umazaniji in kemikalijam na cesti in izgubijo svojo elastičnost ter začnejo puščati. Sčasoma cevi začnejo tudi pokati.
 • Nepravočasna menjava delovne tekočine. Cevi, skozi katere teče, imajo porozno strukturo. To pomeni, da skozi nji njih, čeprav v manjših količinah, voda pride v sistem. Meša se z zavorno tekočino, kar vodi v znižanje temperature vretja slednje. Zato v primeru večkratnega zaviranja, na primer med vožnjo po serpentinasti cesti, lahko tekočina zavre. Postopek vrenja spremlja ustvarjanje pare in posledično nastanejo zračne blokade v nekaterih pipah in ceveh.
 • Puščanje priključkov in konektorjev. Zaradi vibracij ob vožnji po luknjastih cestah se objemke in pritrdilni elementi sčasoma sprostijo. To vodi v prepuščanje zraka.
 • Popravila. Če ste zamenjali bate, valje, pipe in cevi, je potrebno odstraniti zrak iz zavornega sistema takoj po tem: ko se te komponente razstavi, zrak prosto pride v cevovod in po njihovi namestitvi tam ostane.

Kako veste, kdaj vaše zavore potrebujejo odzračevanje

Težave spremljajo značilni znaki. Ob pritisku na pedal lahko občutite, da se je njegov upor znatno zmanjšal. Včasih morate večkrat pritisniti pedal, da zavore delujejo. Z vsakim pritiskom pedal postane trši. Včasih se zaviranje začne, ko je pedal skoraj popolnoma stisnjen. V celoti zavorna pot vašega vozila postane znatno daljša kot običajno.

Če opazite vsaj enega od tega simptomov, odzračite vaše zavore.

Kako pripraviti vaš avtomobil na odzračevanje

Zaporedje korakov za odvajanje zraka iz zavornih cevi je odvisno od znamke in modela vozila. Definira ga tudi struktura zavornega sistema in prisotnost dodatnih enot in sestavov. Zato, preden začnete postopek, previdno preberite priročnik vozila. Mora vsebovati podroben opis odzračevanja za vaš določen model. V nekaterih primerih, če ima vaš avtomobil veliko elektronskih sistemov, tega ne boste mogli opraviti brez profesionalne pomoči.

Orodje za odzračevanje zavor

Pripravite orodje za odzračevanje zavor in ostale potrebne stvari in pripomočke.

 Potrebovali boste: 
 • Čist, stabilen rezervoar, najbolje prozoren, za iztočeno zavorno tekočino.
 • Prozorno cev s premerom, ki ustreza navoju orodja za odzračevanje zavor ter nasadni ali obročni ključ za odvijanje slednjega.
 • WD-40 sprej. Pomagal bo odviti zagozdene pritrdilne elemente in povezave.
 • Izvijač za kolesne vijake in dvigalka, če bo potrebno odstraniti kolesa, da bi dosegli kolesne valje (sedla zavor).
 • Zagozde za kolesa. Morda bo potrebno zavarovati vaš avtomobil na mestu, saj v nekaterih modelih ni priporočljivo uporabiti parkirne zavore pri odzračevanju.
 • Zavorno tekočino enake vrste, kot je že bila uporabljena v vašem avtomobilu.

Podrobnosti postopka odzračevanja zavor za različne avtomobilske modele

 Vrstni red korakov je odvisen od sledečega: 
 1. Prisotnost zavornega ventila na zadnji osi. Običajno je nameščen na gospodarska vozila in osebne avtomobile zgodnjih generacij. V določenih cestnih pogojih prepreči dovajanje zavorne tekočine do zadnjih koles. Zato za pravilno odzračevanje zavor na teh vozilih ne razbremenite zadnje osi z dvigovanjem avtomobila z dvigalom ali dvigalko.
 2. Razporeditev zavornega kroga. Ta postopek vključuje odvajanje zraka iz vsakega zavornega mehanizma. Najprej se zrak odstrani iz enega zavornega kroga, nato – iz drugega. Če so krogi nameščeni diagonalno, morate začeti z zavornim mehanizmom, ki je najbolj oddaljen od glavnega zavornega valja: najpogosteje je na zadnjem desnem kolesu. Nato nadaljujte na sprednjega levega, nato na zadnjega levega in na koncu na sprednjega desnega.
  Če so krogi nameščeni vzporedno in povezujejo zadnja in sprednja kolesa, potem se sistem odzračuje krožno. Najprej se zrak odstrani iz zadnjega zavornega mehanizma, ki je najbolj oddaljen od zavornega valja – nato iz drugega zadnjega. Po tem nadaljujemo na sprednja kolesa.

Opozorilo: vzorec za odzračevanje zavor je individualen za vsak model, saj je odvisen od zasnove zavornega sistema. Zato, preden začnete s postopkom, vedno previdno preberite navodila.

 1. Prisotnost protiblokirnega zavornega sistema (ABS). Ta sistem prepreči, da bi se kolesa popolnoma zaklenila med zaviranjem, da bi se izognili zdrsavanju. Lahko se ga najde na večini sodobnih avtomobilov. Preprečuje izgubo nadzora med zaviranjem v sili ali pri poskusu ustavljanja na spolzki površini. Njegova zasnova vključuje modulator zavornega tlaka in zrak mora biti odstranjen tudi iz njega.
Prisotnost protiblokirnega zavornega sistema (ABS)
 1. Hidravlična črpalka namesto vakuumskega ojačevalnika zavor. Lahko jo vidite na BMW serije 7 (E32), Nissan Cedric Y32, Toyota Land Cruiser 105, Mitsubishi Pajero III in drugih vozilih. V nekaterih avtomobilih se uporablja dodatno poleg vakuumskega ojačevalnika. V tem primeru morate vklopiti črpalko, da odstranite zrak.
 2. Dodatne značilnosti. Če je vaš avtomobil opremljen na primer z elektronskim sistemom stabilnosti, je bolje, da poiščete pomoč strokovnjakov iz delavnice, da odstranijo zrak iz zavornih cevi. Izberite, da to delo opravijo strokovnjaki, tudi, če so ABS enote nameščene v različnih delih vozila; saj v tem primeru postopek zahteva uporabo diagnostičnega skenerja in se začne s pomočjo programske opreme. Land Cruiser 200, BMW X5 in drugi avtomobili so med modeli te vrste.

Kako odzračevati zavore na vozilu ki nima ABS

 1. Odvijte pokrov rezervoarja.
 2. Dolije zavorno tekočino do oznake “Max”.
 3. Nalijte nekaj tekočine v odtočno posodo.
 4. Pritrdite cev na navoj orodja za odzračevanje zavor in potopite njen drugi del v odtočno posodo s tekočino.
 5. Prosite pomočnika, da nekajkrat zapovrstjo pritisne na zavorni pedal in ga nato z vso silo pritisne.
 6. Obenem odvijte navoj orodja za odzračevanje zavor, da tekočina steče skozi cev.
 7. Prosite vašega pomočnika, da do konca pritisne na pedal.
 8. Opazujte tekočino, ki pride iz navoja orodja za odzračevanje. V njej bodo mehurčki.
 9. Privijte navoj orodja za odzračevanje zavor. Po tem lahko vaš pomočnik sprosti pedal.
 10. Ponovite postopek 4-5-krat za vsak zavorni mehanizem.
 11. Ne pozabite spremljati raven tekočine v rezervoarju in jo doliti do “Max”.
 12. Med opravljanjem dela preverite, da tekočina ne pride na avtomobilsko karoserijo. Vsebuje komponente, ki imajo uničujoč vpliv na barvo. Preprečiti morate tudi, da bi se snov razlila po zavornih ploščicah. Če se to zgodi, jih zamenjajte.

Kako odzračevati zavore na vozilu opremljenim z ABS

 Za odzračevanje zavor, kjer so vse ABS enote združene v en modul, opravite naslednje korake: 
 1. Odstranite ABS varovalko.
 2. Izvedite vse korake opisane zgoraj.
 3. Ponovno namestite varovalko.
 4. Prepričajte se, da opozorilna lučka na armaturni plošči, ki nakazuje ABS okvaro, ne sveti.

Kako odzračevati zavore v avtomobilih s črpalko hidravličnega ojačevalnika zavor

Kako odzračevati zavore v avtomobilih s črpalko hidravličnega ojačevalnika zavor
 Naredite sledeče: 
 1. Odstranite ABS varovalko iz njenega sedeža.
 2. Pritrdite cev na navoj orodja za odzračevanje. Potopite njen drug del v odtočno posodo, ki je napolnjena z zavorno tekočino.
 3. Prosite vašega pomočnika, da do konca pritisne na pedal. V tem primeru ni potrebe, da se ga pred tem nekajkrat pritisne.
 4. Povejte vašemu pomočniku, naj vklopi vžig, tako da obrne ključ za vžig v ustrezen položaj. To bo aktiviralo črpalko.
 5. Počakajte, dokler črpalka ne odstrani ves zrak iz sistema. Z drugimi besedami, dokler tekočina, ki teče iz odtočnega navoja, nima več mehurčkov.
 6. Ponovite postopek za vsakega od kolesnih valjev (sedel zavor).
 7. Spremljajte raven tekočine v rezervoarju. Dolijte jo do nivoja “Max” pred vsakim ciklom in tudi po zaključenem postopku odzračevanja.
 8. Prosite pomočnika, da izklopi vžig.
 9. Namestite varovalko nazaj na njeno mesto. Prepričajte se, da opozorilna lučka na armaturni plošči, ki kaže na okvaro ABS, ne sveti.

Kako odzračevati zavore, če ni nikogar, ki bi pomagal

Če nimate nikogar, ki bi vam pomagal, lahko postopek opravite sami.

 Obstaja nekaj načinov: 
 1. Odzračevanje je opravi na ena način kot s pomočnikom, vendar uporabite plinsko vzmet, da drži pritisnjen pedal. Za ta namen lahko začasno odstranite eno iz pokrova motorja ali prtljažnika. Za priročnost lahko kupite poseben komplet orodja za odzračevanje zavor. Vključuje fitinge, adaptorje, cevi in odtočno posodo. Zelo je priročno, da je posoda opremljena z močnim magnetom, kar omogoča, da jo pritrdite na vse dele avtomobilske karoserije in prepreči, da bi se posoda obrnila in razlila tekočino.
 2. Odzračevanje s pomočjo posebne vakuumske črpalke. Izvaja se na sledeč način: napolnite posodo z delovno tekočino do maksimalne ravni. Povežite cev črpalke na navoj orodja za odzračevanje zavor zavornega valja (sedla zavore), s katerim delate. Tekočina, ki jo črpalka načrpa, se zbira v posebni posodi in zrak se odstrani.
 3. Odzračevanje z ustvarjanjem tlaka v ekspanzijski posodi. Morda boste potrebovali različne naprave za to: brizge, majhne ročne kompresorje in druga orodja. Njihov način delovanja temelji na dovajanju zraka ali zavorne tekočine v ekspanzijsko posodo pod tlakom. Zaradi tega tekočina kroži v cevovodu in zamenja postopek pritiskanja na pedal. Ostali del postopka je podoben običajnemu postopku odzračevanja: zavorna tekočina z zračnim mehurjem se odtoči skozi cev, ki je pritrjena na navoj zavornega valja (sedla zavore).

Zaključek

Vse okvare zavornega sistema, če so, morajo biti odpravljene, takoj ko se pojavijo. V sistemu ne sme biti zraka. Zato, takoj ko posumite na zrak v vaših zavorah, jih odzračite z uporabo naših nasvetov.

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *