Kako izbrati in zamenjati filtre kabine

Kako izbrati in zamenjati filtre kabine

Prah, saje, gumijasti delci, abrazivne snovi, ozon, dušikovi oksidi, sulfur in ogljikov dioksid, benzol in cvetni prah spomladi in poleti pridejo v notranjost avtomobili skozi zračnike skupaj z zrakom. Zaradi zaprtega prostora je lahko koncentracija teh snovi v prostoru za potnike nekajkrat večja kot zunaj. Vdihavanje onesnaženega zraka lahko škodi pljučem in povzroči alergijske reakcije. Filter za kabino (ali za cvetni prah) je oblikovan za reševanje te težave. Tukaj so naši nasveti za izbiro visoko kakovostnega filtra primernega za vaš avtomobil.

Zakaj je pomembno, da ta del zamenjate pravočasno

Filter za cvetni prah je potrošni material, zato ga je potrebno redno menjavati. Priporočljiva je menjava vsaj enkrat letno oziroma vsakih 15.000 prevoženih km. če živite v velikem mestu in se pogosto nahajate v prometnih zamaških ali če večinoma vozite po prašnih cestah, jih morda morate zamenjati pogosteje.

Umazan filter lahko zmanjša učinkovitost klimatske naprave in prezračevalnih sistemov, saj se odpornost filtra na zračni tok poveča zaradi nabiranja umazanije. Okna se v deževnem vremenu močno meglijo in sčasoma na površini filtrirnega elementa pričnejo rasti patogene bakterije in glive.

Zakaj je pomembno, da ta del zamenjate pravočasno

Včasih pride do deformacije filtrirnega elementa in ga zračni tok obide, s tem pusti onesnaženemu zraku, da pride v prostor za potnike.

Različne vrste filtra kabine

 Dandanes so priljubljene sledeče vrste: 
 1. Običajni pregradni filter. Ti ujamejo prah. Izdelani so iz posebnega papirja ali sintetičnih vlaken. Ponavadi imajo nekaj plasti. Vsaka je oblikovana za to, da ujame delce določene velikosti. Potrebno je upoštevati, da je uporaba sintetičnih vlaken kot filtrirni material bolj primerna, saj lahko zagotovi učinkovito čiščenje brez onemogočanja pretoka zraka. V visoko kakovostnih filtrih lahko ena od plasti uporablja elektrostatični naboj, ki omogoča vlaknom, da ujamejo tudi najmanjše prašne delce.
 2. Z absorpcijskimi plastmi. Vsaka od plasti ima osnovo iz tkanine s pritrjenimi aktiviranimi ogljikovimi granulami v velikosti do 0,5 mm. Granule imajo porozno površino, ki absorbira molekule strupenih snovi, ki vstopajo v avtomobil v zraku. Takšni filtri so dražji, vendar zagotavljajo bolj fino čiščenje. Poleg tega nevtralizirajo neprijetne vonjave.
 3. Z antibakterijsko plastjo. Ta plast je izdelana iz baktericidnega materiala, običajno polifenola. Povezuje in nevtralizira bakterije in alergene ter prepreči rast plesni nekaj desetkrat. Ti deli so najbolj dragi, saj zagotavljajo največjo zaščito.

4 nasveti od AUTODOC za izbiro in uporabo filtrov kabine

 1. Izberite izdelke dobro znanih proizvajalcev. Priporočamo Mann-Filter, Bosch, Mahle Original, Stark Automotive, Knecht, K&N in Ridex. Pri manj kakovostnih izdelkih je uporabljenega manj materiala za proizvodnjo filtrirnih plasit, kar vodi v slabše čiščenje zraka. Slabši izdelki imajo lahko celo ponaredek ogljikovih filtrov, kar je pravzaprav le običajen filter za prah z eno od plastjo pobarvano v črno.
 2. Preverite stanje filtra za cvetni prah, če opazite kaj od naslednjega:
  1. neprijeten vonj v notranjosti avtomobila;
  2. v avtomobilu je mrzlo, čeprav je vključen grelnik, ali vroče, čeprav je prižgana klimatska naprava;
  3. prah se začne nabirati na armaturni plošči.
 3. Izberite rezervni del, ki ustreza specifikacijam vašega vozila. Nemogoče je namestiti komponente, ki so večje, kot je potrebno. Deli manjši od standardnih pa omogočajo prehod nefiltriranega zraka v prostor za potnike.
 4. Pri nameščanju filtra se prepričajte, da ste ga pravilno namestili. Smer zraka mora biti označena ob strani dela, kar je zlasti pomembno za ogljikove ali antialergijske filtre.
4 nasveti od AUTODOC za izbiro in uporabo filtrov kabine

Zaključek

Filter za cvetni prah ne vpliva neposredno na delovanje jedrnih avtomobilskih sistemov in sestavov, kot sta motor in menjalnik. Iz tega razloga nekateri lastniki avtomobila ne skrbijo za pravočasno zamenjavo. To je lahko nevarno za vaše zdravje. Visoko kakovostne komponente lahko ujamejo do 99 % prahu in alergenov. Zato ne varčujte pri tem delu. S sledenjem našim enostavnim nasvetom boste zagotovili udobno in varno okolje v avtomobilu za dolgo časa.