Kako izbrati avtomobilski akumulator

Kako izbrati avtomobilski akumulator

Če se želite prepričati, da lahko vžgete motor ne glede na vreme, morate imeti akumulator v dobrem delovnem stanju. Njegova povprečna življenjska doba je 5-7 let. Priporočljivo je, da komponento zamenjate ob preteku tega obdobja. Berite naprej, da izveste, katere vrste akumulatorjev so danes najbolj iskane in učinkovite. Povedali vam bomo tudi o stvareh, ki jih morate upoštevati pri izbiri avtomobilskega akumulatorja.

 Vrste avtomobilskih akumulatorjev 

Mokri (Wet Cell Battery)

Njihove elektrode vsebujejo plošče prekrite z gobastim svincem ali svinčevim dioksidom. Raztopina žveplove kisline se uporablja kot elektrolit. Takšni akumulatorji so najbolj pogosti, poceni in v primerjavi z ostalimi vrstami manj občutljivi na previsoko napetost in spremembe v napetosti v omrežju avtomobila. Vendar je globoko praznjenje zelo nevarno za te akumulatorje: povzroči sulfatiziranje plošč. Redne situacije, ko se akumulator pogosto ne napolni povsem, do česar pride med kratkimi vožnjami v hladni sezoni, prav tako niso priporočljive. Elektrolit lahko pri nizkih temperaturah zmrzne. Poleg tega hlapi. Zato morate, če vaš akumulator nima oznake “brez vzdrževanja”, nadzirati gostoto elektrolita v njem in ga občasno razredčiti z destilirano vodo.

Mokri (Wet Cell Battery)

EFB (Enhanced Flooded Battery)

Od običajnih akumulatorjev s svinčevo kislino se razlikujejo po konfiguraciji plošče – na pozitivne strani je nameščen poseben mrežast material. Služi preprečevanju razkroja svinčene gobe in sulfatizacije plošč in s tem poveča življenjsko dobo akumulatorja. Za takšne akumulatorje je značilna boljša zmogljivost, hitrejše polnjenje in tudi, da se po globokem praznjenju lahko obnovi do 100 % začetne kapacitete. Imajo tudi višji zagonski tok v A. So nekoliko dražji kot običajni svinčeno kislinski akumulatorji, vendar so bolj učinkoviti in služijo dlje časa. Delujejo tudi pri zelo nizkih temperaturah kot -50 °C. Vendar takšni viri energije niso združljivi z vozili z regenerativnim zavornim sistemom.

EFB (Enhanced Flooded Battery)

AGM (Absorbent Glass Mat)

Ključna razlika od običajnih je plast steklene volne, ki absorbira tekoči elektrolit. Takšne baterije se polnijo 2-3-krat hitreje kot običajne. Čeprav so enake velikosti kot druge vrste, je njihova kapaciteta bistveno višja. So tudi bolj odporni na vibracije. Njihovo slabost sestavlja višja cena. Prekomerno polnjenje je nevarno za to vrsto akumulatorja, ter tudi njihovo shranjevanje v popolnoma praznem stanju.

AGM (Absorbent Glass Mat)

Gel

Tako kot tisti navedeni zgoraj, sodijo v vrsto svinčeno kislinskih, vendar je elektrolit v njih nepremičen in v obliki gela zaradi dodatka silicijevega dioksida. To poveča življenjsko dobo akumulatorja, včasih lahko doseže 10 let. Takšni akumulatorji so odporni na globoko praznjenje: prenesejo do 400 ciklov, medtem ko običajni mokri – le okoli 20 do 30. Poleg tega je za njih značilna višja zagonska moč, 2-2.5-krat višja kot običajno. Zato lahko vžgete motor brez težav tudi v najhladnejši zimi. Takšni akumulatorji se tudi polnijo hitreje, kar pomaga pri izogibanju težavam, ki nastanejo zaradi kratkih izletov. Imajo ekstremno majhno oceno samopraznjenja, vendar so dragi. Pri uporabi je zelo pomembno, da spremljamo stanje elektronske opreme, še posebej regulator napetosti alternatorja. Tudi manjše prekomerno polnjenje lahko povzroči nepopravljive spremembe v vsebini elektrolitov, kar je škodljivo za tovrstne akumulatorje.

GEL akumulatorji
Pomembna opomba: Pred nakupom akumulatorja vrste, ki je drugačna od običajne v vašem avtomobilu, preverite navodila vozila, da se prepričate, da je to dovoljeno s strani proizvajalca. Uporaba neprimerne baterije je lahko nevarna!

 4 parametri, ki jih je potrebno upoštevati pri izbiri akumulatorja 

Kapaciteta

Meri se v amperskih urah. Ta parameter pokaže količino električne energije, ki jo akumulator lahko odda med 20-urnim praznjenjem z napetostjo nad 10,8 V. Na primer 72 Ah akumulator ima zadostno kapaciteto za 3,6 A tok za 20 ur. Močnejši kot je avtomobil, večjo kapaciteto akumulatorja zahteva.

Hladen zagon v amperih (CCA)

Ta vrednost se meri v amperih. Kaže največji tok, ki ga akumulator lahko odda v prvih sekundah za vžig motorja pri -18 °C. Ta vrednost določa, če ima akumulator dovolj moči za vžig motorja pozimi. Ta parameter mora biti za osebne avtomobile nad 255 A za bencinske in čez 300 A za dizelske.

Dimenzije

Morajo ustrezati velikosti standardne opreme. V nasprotnem primeru boste naleteli na težave pri vgradnji akumulatorja. Na primer akumulatorji za ameriške avtomobile imajo terminale ob strani, medtem ko imajo tisti za evropske avtomobile terminale na vrhu. Poleg tega imajo notranji navoj.

Polarnost

Lahko je normalna ali obratna. V prvem primeru je pozitiven terminal nameščen na levi, v drugem pa na desni. Normalna polarnost je ponavadi označena z 1 ali znakom L, obratna pa z 0 ali R. Polarnost novega akumulatorja mora biti enaka kot pri starem, v nasprotnem primeru kabli za povezavo ne bodo dovolj dolgi.

Pomembna opomba: Izberite izdelke dobro poznanih blagovnih znamk, kot so Bosch, Varta, Vemo, Exide, Ipsa, Energizer, Herth+Buss Elparts, Magneti Marelli. Njihovi izdelki so najvišje kakovosti in s pravilnim vzdrževanjem vam bodo služili še mnogo let.

Zaključek

Stabilno delovanje elektronske opreme in zmožnost vžiga motorja so neposredno odvisni od stanja avtomobilskega akumulatorja. Zato je zelo pomembno, da izberete izdelek, ki ustreza specifikacijam vozila. Informacije o parametrih akumulatorja, ki nameščen kot standardni, lahko najdete na njegovem ohišju ali v navodilih avtomobila. Svetujemo vam, da ne menjate parametrov opreme, ki jo izberete: to je lahko nevarno. Napravite nakupe na spletni trgovini AUTODOC: tukaj boste našli le zanesljive izdelke.

Vaš profil je vaš osebni pomočnik

Lahko sledi stroškom avta, ohrani vpise avta in urnik menjave ter shrani priljubljene materiale, opombe in dokumente.