Kaj je SPORTSHIFT? Značilnosti & Tehnični parametri

Kaj je SPORTSHIFT? Značilnosti & Tehnični parametri

SPORTSHIFT je blagovna znamka, ki jo je registriralo podjetje Prodrive leta 1995 za mehanizem ročnega prestavljanja s pomočjo izbirnika prestav ali ročk. Sistem se uporablja v Subaru avtomatskih menjalnikih od leta 2001 in v avtomatskih menjalnikih nameščenih na nekaterih Aston Martin modelih od leta 2006.

Način delovanja SPORTSHIFT

Značilnost SPORTSHIFT sistema je odsotnost mehanske povezave med izbirnikom prestav ali ročkami in menjalnikom. Namesto tega se uporabljajo električni signali. Ko voznik potisne izbirno ročico ali ročko za prestavljanje, se ustrezna informacija pošlje do nadzorne enote menjalnika, ki nato pošlje ustrezen ukaz do aktuatorjev, ki aktivirajo izbrano prestavo.

SPORTSHIFT funkcija izboljša zmogljivost dinamike vozila in je uporabna pri vožnji navzgor ali navzdol po klancu ali pri zagonu na drsnih površinah. Poleg tega prisotnost ročk pomaga prestavljati brez motenja pozornosti na cesto, kar je zlasti relevantno za športne avtomobile.

Priljubljeni menjalniki s SPORTSHIFT funkcijo

Koda menjalnikaProizvajalecŠtevilo prestavVrsta menjalnikaMaks navor, NmMaks prostornina motorja, lZačetek proizvodnjeModeli avtomobilov opremljeni s to vrsto menjalnika
4EATJatco4Avtomatski s pretvornikom navora 3003.31988Subaru Impreza; Subaru Legacy; Subaru SVX; Subaru Forester; Subaru Outback
5EATJatco5Avtomatski s pretvornikom navora 3503.62004Subaru Tribeca; Subaru Legacy; Subaru Exiga; Subaru Outback

Na Aston Martin avtomobilih so bili 6- in 7-stopenjski avtomatski ročni menjalniki, ki jih proizvaja Graziano, opremljeni s SPORTSHIFT sistemom. Nameščeni so bili na V8 Vantage, V8 Vantage S in nekatere druge modele.

Pogoste okvare menjalnikov s SPORTSHIFT sistemom

OkvareMenjalniki
Tesnilo črpalke menjalnika začne sčasoma puščati.4ЕАТ
Solenoidi se okvarijo4ЕАТ; 5EAT
Boben sklopke in ležaj menjalnika se okvarijo.4ЕАТ
Kanali telesa ventila se zamašijo.4ЕАТ; 5EAT
Zgodnja okvara senzorja hitrosti.5EAT