Kaj je 4×4? Značilnosti in tehnične specifikacije

Kaj je 4×4? Značilnosti in tehnične specifikacije

4×4 je splošen izraz za štirikolesni pogon na vozilih z dvema osema.

Uporablja se posebej za indikacijo različic s štirikolesnim pogonom pri Jeep avtomobilih. Pomeni, da se lahko navor motorja razporedi na vsa štiri kolesa naenkrat.

Kako deluje 4×4

Glede na model in leto proizvodnje so Jeep-i opremljeni s sledečimi vrstami 4×4 pogona:

  • Občasen: običajno se navor prenese na zadnjo os. Po potrebi lahko voznik priklopi sprednjo os. Zobata sklopka, ki se nahaja v razdelilnem gonilu se uporablja za spoje na obeh oseh.
  • Stalni: zaklepni osrednji diferencial se uporablja za povezavo obeh osi. Navor se ves čas prenaša na vsa štiri kolesa istočasno.
  • Vklopljiv: v privzetem načinu sprednja os poganja vozilo. Sistem poveže zadnjo os, le če zadnja kolesa začnejo drseti. Viskozna ali večlamelna torna sklopka se uporabi za to. Spaja zadnjo os s pogonsko gredjo, ki prejme navor od razdelilnega gonila prek hipoidnega zobnika. Pogonska gred se ves čas vrti. Nekatere različice so opremljene z dodatno mehansko sklopko, ki omogoča odklop pogonske gredi od razdelilnega gonila.

Vrste in značilnosti 4×4

Ime Vrsta pogona Posebnosti Jeep modeli opremljeni s to vrsto pogona
Command-Trac Občasni 4×4 se lahko uporabi le na drsnih površinah. Cherokee XJ, KJ, SJ; Comanche MJ; Wrangler YJ, TJ, JK, JL; Liberty KJ; Wagoneer SJ.
Command-Trac II Osrednja konzola se uporabi za nadzor nad razdelilnim gonilom namesto ročice nameščene na tla. Liberty QC; Cherokee QC.
Rock-Trac Ne obstaja osrednji diferencial. Diferenciali kolesa so opremljeni s pnevmatsko ali elektronsko zaporo. Nizka prestava ima razmerje 4:1, kar omogoča, da se vozilo povzpne na zelo strme hribe. Wrangler Rubicon TJ, JK, JL; Wrangler Unlimited Rubicon TJ, JK, JL; Gladiator Rubicon JT.
Selec-Trac Stalni z možnostjo dvokolesnega pogona Odprt osrednji diferencial ima elektronsko zaporo. Lahko se jo zaklene po potrebi, kar omogoča stalno povezavo med osema.
Viskozna sklopka je prav tako nameščena na nekaterih različicah.
Wagoneer XJ; Grand Wagoneer; Gladiator SJ; Comanche MJ; Grand Cherokee ZJ, WJ; Liberty KJ.
Selec-Trac II Štirikolesni pogon Obstaja torna sklopka, ki se lahko zaklene. Liberty KK; Wrangler Sahara JL.
Quadra-Trac Stalni Omejen drsni ali viskozni spojni diferencial se uporabi za aktivacijo obeh osi. Lahko se zaklene po potrebi. Grand Cherokee ZJ; Wagoneer SJ.
Quadra-Trac II Krmili se elektronsko z omejenim drsnim osrednjim diferencialom z gerotorsko črpalko in se lahko na zahtevo zaklene. Diferenciali koles so odprti. Commander XK.
Quadra-Trac I Nima prestave nižjega razpona. Grand Cherokee WJ, WK, WK2; Commander XK.
Quadra-Drive Osrednji diferencial ima omejeno drsenje z gerotorsko črpalko. Grand Cherokee WJ
Quadra-Drive II Sprednji in zadnji ektronski zaklepni diferenciali. Grand Cherokee WK, WK2; Commander XK.
Freedom Drive I Štirikolesni pogon Elektromagnetna sklopka se uporabi za aktivacijo zadnje osi, če sprednja kolesa drsijo. Compass MK; Patriot MK
Freedom Drive II Ne obstaja prestava nižjega razpona. Patriot MK; Compass MK.
Active Drive I Elektronsko krmiljena večlamelna torna sklopka se uporabi za aktivacijo zadnje osi. Dodatna ročna sklopka omogoči popolno deaktivacijo pogonske gredi. Cherokee KL; Renegade.
Active Drive II Obstajata dve prestavi z individualnim nižjim razponom za vsako os. Cherokee KL;
Active Drive Lock Zaklepni zadnji diferencial. Renegade Trailhawk; Compass MP, M6 Trailhawk.

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *